- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лидер Гагаузије: Путин обећао да ће нас подржати, без обзира на притиске Молдавије

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије разговарао са лидером Гагаузије
Председник Русије разговарао са лидером Гагаузије - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2024
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин је на састанку који је одржан у марту изјавио да ће Русија увек економски и социјално подржавати овај регион, рекла је лидер аутономне области Гагаузије Евгенија Гуцул у интервјуу Спутњику.
Она је председнику Русије испричала о притисцима Кишињева и навела да се нада да ће регион успети да добије подршку Москве.

„Владимир Путин је, на срећу, реаговао тако и навео да нам даје до знања да ће Руска Федерација увек бити уз народ Гагаузије и да ће га увек подржавати, без обзира колико власти Кишињева буду против аутономије Гагаузије. Руска Федерација ће нас подржати, подржаће нас и у економској и у социјалној сфери“, подвукла је она.

Раније је румунски премијер Марчел Чолаку изјавио у интервјуу за портал DC News да подржава идеју уједињење Румуније и Молдавије које би могло да се реализује у оквиру приступања земље ЕУ.
Гуцул је тим поводом подсетила да је у Гагаузији 2014. године одржан референдум на којем су грађани дали јасан одговор да своју будућност виде искључиво у саставу независне и суверене Молдавије.
Она је навела да у Молдавији не живе Молдавци, Румуни, већ и Руси, Украјинци, Бугари, Гагаузи и десетине других националности који су успели да изграде хармоничне односе.
Гагаузија је аутономија на југу Молдавије која се традиционално залаже за зближавање са Русијом.
Погледајте и:
Протест опозиције у Кишињеву - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2024
РУСИЈА
Гагаузија: Уједињење са Румунијом – смрт за Молдавију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала