- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Милан Кнежевић открива: Ко кочи резултате пописа у Црној Гори

© Sputnik / Бобан НововићМилан Кнежевић
Милан Кнежевић - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2024
Пратите нас
Резултати пописа који је крајем претходне године спроведен у Црној Гори, по свему судећи, нису охрабрујући за оне политичке структуре које су деценијама уназад правиле национални, верски и идентитетски инжињеринг у Црној Гори. Исти људи сада на све начине покушавају да одуговлаче, а можда и да зауставе објављивање резултата пописа.
Овако политичар и народни посланик у Скупштини Црне Горе Милан Кнежевић описује разлоге због којих грађани Црне Горе још нису упознати са резултатима пописа становништва који се спровео у децембру прошле године.
Споразум који је склопљен између власти и опозиције предвиђао је да се на основу тендера изабере компанија за израду софтвера који би пребројао и категоризовао пописано стање нације.
Тендер је требало да буде расписан још у јануару, али до тога није дошло.
Одуговлаче Миловци. Представници Демократске партије социјалиста траже измену више закона који би Управи за статистику Црне Горе – МОНСТАТ омогућили „повлачење“ података из базе МУП-а.
Сматрам да се ради о једном виду класичне опструкције јер не постоји ни један разлог сходно оном споразуму који је потписан са опозицијом да се до сада тај тендер не распише и да не дође до набавке софтверске опреме која би требало да обрађује податке, рекао је Кнежевић за Спутњик.
Он не разуме о каквом се тачно захтеву његових колега из ДПС-а ради, али, како каже, претпоставља да им је циљ упаривање података о становништву које има МУП са подацима које је кроз попис добио МОНСТАТ.
© Sputnik / Небојша ПоповићПристалице ДПС-а у Подгорици.
Присталице ДПС-а у Подгорици. - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2024
Присталице ДПС-а у Подгорици.
Оно што је свима познато јесте да ми у овом тренутку на овај број грађана који живи у Црној Гори имамо још сто хиљада Руса, Украјинаца и Турака, а кад се тај број одбије, онда ћемо доћи до тога да у Црној Гори живи отприлике око 530.000 до 535.000 грађана. Затим ћемо доћи до још једног парадоксалног податка да имамо више уписаних грађана у бирачки списак него што имамо свих пунолетних и малолетних грађана, објашњава Кнежевић.

Ко је главни кривац?

Оснивач и председник Демократске народне партије Црне Горе, некадашњи члан председништва Демократског фронта и тренутно један од лидера коалиције „За будућност Црне Горе” сматра да ДПС покушава да читав процес додатно опструира, будући да су, како каже, они главни кривци за све досадашње нерегуларности у пописима који су се спроводили у време Мила Ђукановића и његових страначких колега.
© Sputnik / Александар МилачићЛитија у Подгорици
Литија у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2024
Литија у Подгорици
Кнежевић верује да досадашњи прикупљени подаци показују да је разлика у броју оних који се национално изјашњавају као Срби и број оних који се национално изјашњавају као Црногорци смањена у односу на попис из 2011. године. Наш саговорник такође сматра и да ће се врло вероватно показати да је српски језик већински језик Црне Горе, са преко 51 одсто пописаних. То су, по његовом мишљењу, кључни разлози због којих и долази до свих силних опструкција у МОНСТАТ-у.
Управа за статистику Црне Горе ипак има законску обавезу да објави резултате пописа у наредних шест месеци, додаје Кнежевић, а ти подаци ће бити кључни за будућност Црне Горе.
Мислим да је читавој Црној Гори као држави потребно да зна резултате пописа, не само због тога колико има Срба, колико Црногораца или осталих народа, већ и из простог разлога што те статистичке параметре и податке треба да користимо у планирању и развоју државе у наредном периоду од десет година, закључио је Кнежевић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала