- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ниво Урала код Оренбурга прешао критични ниво – становници позвани да се евакуишу

© Sputnik / RIA Novosti / Уђи у базу фотографијаПоплаве у Оренбургу
Поплаве у Оренбургу - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2024
Пратите нас
Ниво реке Урал у Оренбургу премашио је критични ниво и износи 931 центиметар, саопштила је прес-служба кабинета градоначелника на Телеграму.
„Хитно упозорење: ниво воде у реци Урал код Оренбурга у 22.00 часова (по локалном времену) достигао је 931 центиметар, што је један центиметар изнад опасног нивоа“, наводи кабинет градоначелника.
Губернатор Оренбуршке области Денис Паслер позвао је становнике града да се брзо евакуишу из угрожених подручја.
Влада региона саопштила је да је на територији области припремљено 495 центара за привремени смештај за више од 82.000 људи.
Истовремено, у Звериноголовском округу Курганске области објављена је принудна евакуација због претње од плављења кућа, саопштила је начелница општине Марина Панкратова.
Градоначелник Оренбурга Сергеј Салим претходно је саопштио да ће, уколико ниво Урала пређе критичних 930 центиметара, бити поплављене нове територије.
У 19.00 часова по локалном времену у граду се огласила сирена. Градоначелник је упозорио да то није вежба.
„То је знак да је ситуација са поплавама у Оренбургу изузетно опасна“, нагласио је Салмин.
Он је позвао становнике стамбеног комплекса „Гранд парк“, села Солнечно и Кујбишево, као и домаћинства иза микроокруга Заречни у јужном делу града да не губе време и да склоне децу, старије људе, инвалиде као и животиње пре него што надође вода.
„Подигните ствари и белу технику са пода на ормане и таван. Склоните аутомобиле из зоне поплаве. Озбиљно схватите упозорење. У наредним сатима може бити објављена хитна евакуација!“, објавио је Салмин.
Подсетимо, у поплавама које су у петак захватиле територију Орска, након пуцања бране која је штитила град од реке Урал, три особе су погинуле. У недељу је регионална влада саопштила да је више од четири хиљаде људи евакуисано из зоне поплава у Оренбуршкој области. У самом граду Оренбургу, као и широм области, на снази је ванредна ситуација.
Последице пуцања бране у Орску
 - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2024
РУСИЈА
Хитна евакуација руских грађана: У Оренбургу се огласила узбуна за опасност од поплава
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала