- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Рафали, нуклеарна енергија, вештачка интелигенција, управљање отпадом: Вучић на састанцима у Паризу

© Фото : Инстаграм/БудућностСрбијеПредседник Републике Србије Александар Вучић састао се са министром одбране Републике Француске Себастијеном Лекорнуом
Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са министром одбране Републике Француске Себастијеном Лекорнуом - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Паризу на пословном Савету Француска - Србија, да смо веома близу потписа за уговор о набавци нових француских борбених авиона "рафал".
"Имам нове вести - са компанијом Дасо смо веома близу потписивања великог уговора о куповини "рафала". И о томе смо синоћ разговарали са председником Емануелом Макроном", рекао је Вучић.
Додао је да је дубоко захвалан Макрону што нам је омогућио да учествујемо у том процесу и што је био од велике помоћи по том питању.
"Али не само то, ми ћемо проширити нашу сарадњу на свим различитим нивоима", рекао је председник Србије.
Вучић је казао да Србија има добре јавне финансије, да је наша земља додатно унапредила рејтинг, као и да смо сада на корак од добијања инвестиционог рејтинга.
„Веома сам срећан што можемо да анализирамо шта смо урадили у последње време и да ли смо 100 одсто задовољни резултатима нашег рада. Увек могу да кажем да смо могли боље, али је много боље него што је било бар када је у питању укупна трговинска размена између Србије и Француске“, рекао је Вучић на састанку са представницима француског пословног удружења Покрет француских предузетника - МЕДЕФ Интернатионал.
Он је истакао да је Србија код агенције Стандард енд Пурс унапредила свој рејтинг и да је сада само на један корак од инвестиционог рејтинга и да бисмо га вероватно и добили да смо држава чланица НАТО или ЕУ.

„Већ бисмо тај рејтинг добили од тих великих кућа за оцену кредитног рејтинга. Истовремено, стање наших јавних финансија је заиста добро“, нагласио је Вучић.

Нуклеарна енергија, вештачка интелигенција, управљање отпадом

Додао је да је Србији потребна сарадња са бројним француским компанијама и као један од примера навео Београдски метро, за који је рекао да ће за њега морати да се нађе оператер.
Он је на почетку пословног савета Француска - Србија рекао да је потребна и сарадња са компанијама за изградњу депонија, управљање отпадом и свим осталим, и да се са њима склопе велики уговори на дуги низ година.
Како је објаснио, Србија није у стању да управља тим системима због чега се ту отвара доста простора за француске компаније.

„Такође се радујемо будућој сарадњи на пољу вештачке интелигенције и дубоко смо захвални Француској која нам је помогла да председавамо овим партнерством за вештачку интелигенцију које је за нас од највеће важности. Такође смо јуче почели да разговарамо са ЕДФ-ом о стратешком разговору о нуклеарној енергији, о нуклеарним реакторима, јер знате да је то зелена енергија. Није у питању само зелена енергија, већ енергија која ће створити одржив систем за Србију. У супротном, за 20 година нећемо моћи да снабдевамо довољно електричне енергије не само нашу индустрију, већ и наше становништво“, рекао је Вучић.

Како је рекао, ради се о огромним инвестицијама, али Србија је спремна да блиско сарађује са Француском.
Он је подсетио на узајамно поштовање две земље и два народа и истакао да цени не само француска предузећа, већ и Французе у Србији.
Председавајући МЕДЕФ-а Филип Делор изјавио је да може да посведочи да је председник Србије увек одржавао своју посвећеност важним пројектима и истакао да је за француске компаније веома важно да виде да постоји невероватан континуитет у његовој политици и у пројектима да се обе земље развијају.
Он је додао да је за француске компаније веома важно да могу да развију своје присуство у нашој земљи.
"Окупили смо делегацију од око 20-30 француских компанија у различитим секторима делатности како бисмо имали привилегију да одржимо са вама овај састанак. Није потребно да вам председник представља МЕДЕФ, јер смо вас примили неколико пута", рекао је он на почетку састанка пословног Савета Француска - Србија.
Додао је да се сећа првог сусрета са Вучићем док је био премијер, где је имао привилегију да прво разговара са њим о пројекту метроа.

Вучић разговарао и са министром одбране Француске

Вучић се у Паризу састао и са министром одбране Француске, Себастијеном Лекорнуом и истакао да је то био добар и садржајан разговор.
"Добар и садржајан разговор са министром Себастијеном Лекорнуом о сарадњи нашег Министарства одбране и Министарства одбране Француске, наших наменских индустрија, разних искустава и технологија, као и о набавци најсавременијег оружја и оруђа у одбрамбрене сврхе", написао је Вучић на друштвеним мрежама
Вучић се налази у дводневној посети Паризу на позив француског председника Емануела Макрона, са којим се синоћ састао у Јелисејској палати.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала