- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

РФЗО: На листу лекова за лечење ХИВ-а стављено још пет лекова

CC0 / Слика генерисана вештачком интелигенцијом / Таблете
Таблете - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2024
Пратите нас
Драгана Јанковић Антић из Републичког фонда здравственог осигурања (РФЗО) изјавила је данас да је на листу лекова које финансира РФЗО стављено пет нових иновативних лекова против ХИВ вируса.
"На листи је 26 лекова за лечење, доминантни су нови лекови за антиретровирусну терапију, комбиновани препарати са различитим механизмом деловање да би се пацијентима омогућио квалитетан живот", навела је Јанковић Антић на конференцији за медије посвећеној унапређењу лечења ХИВ инфекције увођењем савремених антиретровирусних лекова и савременом приступу лечењу као и о резултатима истраживања о коморбидитетима и квалитету живота особа које живе са ХИВ-ом.
Јанковић Антић је рекла да управо објављена листа доноси свелики помак у лечењу ХИВ-а, и истакла да су нови лекови донели велики помак у лечењу ХИВ инфекције тако да то више није смртоносна инфекција, већ пацијенти, уз одговорно понашање и терапију, могу дуго и квалитетно да се живе.
Јанковић Антић је истакла да је и пре нових лекова лечење ХИВ-а било успешно, а да су 2018. уведена два ефикасна, комбинована препарата.
"Ово је наставак континуиране сарадње, комуникације са удружењима, пратимо препоруке струке и реализује се оно што је потребно. Потпуно је разумевање да је неопходно да буде много лекова због природе инфекције, честих мутација. Лекари морају на то да одреагују, а ми да им оставимо могућност адекватне терапије", рекла је Јанковић Антић.
Она је истакла да је лекови за антиретровирусну тераприју приоритетни, али да то није једино што РФЗО обезбеђује, већ да се обезбеђују и лекови за коморбидитете.
"Тренутно је на терапији 2.600 пацијената на терапији која се финансира из обавезног здравственог осигурања. Али из обавезног здравственог осигурања обезбеђују се и тестирања, дијагностика и све друго што је потребно. Потпуно смо отворени. У овом тренутку немамо лекова на чекању, да је за њих поднет захтев, нити да је стигло мишљење републичке стручне комисије", поручила је Јанковић Антић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала