- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик у Паризу: Ако Шмит интервенише у вези са имовином, Српска ће прогласити независност /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Републике Српске Милорад Додик
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2024
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик информисао је у Паризу француске сенаторе да Кристијан Шмит покушава да моделира уставни поредак у БиХ и да Српска, уколико он буде интервенисао у вези са имовином, неће имати други избор осим да брани свој статус тако што ће прогласити независност.
„Ми ћемо то учинити. Важно је да смо данас разговарали са људима који желе то да чују, што баш и није уобичајено. Захвалан сам овој групи сенатора, који су из различитих политичких партија, јер су желели да чују о ситуацији и имали су одређено мишљење о томе. Они ће ускоро доћи у БиХ и тамо ће разговарати са другим факторима. Ми смо изнели своје визуре и рекли да БиХ треба да се врати на Устав, да се престане са интервенционизмом и да се странци повуку“, изјавио је Додик за РТРС након састанка са сенаторима.
Он је истакао да је сенаторе информисао о стању у Српској и БиХ, али и на Балкану, додајући да је уверен да ће посетом Сенату остварити жељени ефекат.
„Моја основна ствар је била - будите објективни, ми нисмо дошли овде да тражимо навијање по било ком основу“, казао је Додик.
Он је навео да је изнео познате ставове Републике Српске, а то је да је нелегални Шмит, у моменту добијања преговарачког статуса за БиХ, угрозио читав тај процес и довео га до потпуног застоја и да намерава да кроз закон о имовини још више усложи ситуацију.
„Рекли смо да је неприхватљива интервенција у Изборни закон БиХ и да ће то блокирати даљи процес у БиХ док год он то не повуче или Парламентарна скупштина не одбаци“, рекао је Додик.
Он је поручио да ће Република Српска, уколико се то не деси, донети своје законе и наставиће даље у складу са Уставом и Изборним законом БиХ који предвиђа да ЦИК само проводи само изборе за чланове Председништва БиХ и Представнички дом ПС БиХ.
Додик је рекао да Француска има позитивну улогу у погледу ситуације у БиХ.
„Ми знамо да је Француска у процесу међународног преговарања везано за Шмитову намеру да донесе последње одлуке, била против и ми то ценимо. То њено против није било довољно, јер се ради о другим великим земљама које су биле за и које имају своје ставове“, навео је Додик.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала