- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Гробља у САД преплављена хумкама америчких плаћеника који су погинули у Украјини /видео/

© Sputnik / Igor MikhalevНационално гробље Арлингтон у близини Вашингтона
Национално гробље Арлингтон у близини Вашингтона - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2024
Пратите нас
На гробљима у Сједињеним Америчким Државама од Вирџиније до Калифорније појављују се гробови плаћеника, које су ликвидирали руски војници у Украјини.
Један од настрадалих је 50. годишњи пензионисани маринац Грејди Курпаси. Он је погинуо два месеца након почетка Специјалне војне операције, у априлу 2022. године, али су његови посмртни остаци сахрањени у отаџбини тек у марту текуће године, јер се дуго времена сматрало да је нестао.
Репортер Спутњика је известио да је Курпаси сахрањен на националном гробљу „Арлингтон“ у близини Вашингтона, најпознатијем у Сједињеним Америчким Државама, где се сахрањују војна лица, политичари и астронаути. На његовом гробу нема ни надгробног споменика, ни цвећа. Споменик ће, међутим, вероватно ускоро бити постављен ─ за сада на овом месту постоји само привремена табла која је забодена у травњак поред гроба.
Још један погинули плаћеник је Брајан Јанг. Новине су писале да се борио у саставу украјинских снага у специјалној операцији и погинуо јула 2022. године услед тенковског гранатирања. Јанг је живео у Грузији, одакле је убрзо након СВО отишао у Украјину, упркос убеђивању сапутнице. Иза њега су остале две ћерке из другог брака. Јанг је, према информацијама из отворених извора, сахрањен у Калифорнији, а на његовом споменику на гробу стоји епитаф са натписом: „напред у нове авантуре“.
Још један погинули плаћеник је бивши маринац Ијан Торторичи, који се придружио Легији странаца у Украјини. Плаћеник који је и добитник медаље „За борбене заслуге“ од украјинског Министарства одбране, погинуо је у јуну прошле године у Краматорску, али не на фронту, већ у ресторану, писали су медији.
Према видео снимку, објављеном на друштвеним мрежама, он је сахрањен уз војне почасти: сахрани су присуствовали амерички војници, који су на крају испалили почасну паљбу. Различити сајтови тврде да је Торторичи сахрањен у Калифорнији.
Још један страни плаћеник убијен у Украјини је Дејн Партриџ, који је некада служио у Ираку. Медији су објављивали да је учествовао у борбеним дејствима на страни Кијева од априла 2022. године. Већ у октобру је рањен и касније је преминуо. Сахрањен је на гробљу у Ајдаху, иза њега су остали жена и петоро деце.
Министарство одбране Русије саопштило је раније да је током СВО убијено готово шест хиљада страних плаћеника, који су дошли у Украјину да се боре на страни кијевског режима. Према подацима од марта, током СВО из САД у Украјину је стигло 1.113 људи, а 491 особа је била убијена.
Амерички председник Џозеф Бајден више пута је изјављивао да неће слати војску у Украјину. Локални медији, међутим, од почетка борбених дејстава у Украјини редовно извештавају о погибији Американаца у овој земљи.
Паљба из топа 2А3б Хијацинт Б калибра 152 милиметара у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2024
РУСИЈА
Жртве пропаганде и окорели криминалци: Ко су плаћеници који ратују на страни Кијева
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала