- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Избор новог председника Словачке, „савезника Русије“ – нови политички ударац за ЕУ, САД и Украјину

© Tanjug / Denes Erdos/AP PhotoНовоизабрани председник Словачке Петер Пелегрини обраћа се бирачима након победе на изборима
Новоизабрани председник Словачке Петер Пелегрини обраћа се бирачима након победе на изборима - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2024
Пратите нас
Избор Петера Пелегринија, „савезника Русије“, на место новог председник Словачке, нови је политички ударац за Европску унију, Сједињене Америчке Државе и Украјину, објавило је водеће издање у Уједињеним Арапским Емиратима „Ал Халеџ“.
Издање истиче да је Русија „добила новог европског савезника: Петера Пелегринија који је постао нови председник Словачке освојивши 53,12 одсто гласова у поређењу са 46,87 одсто колико је добио његов противник, бивши министар спољних послова Иван Корчок, проевропски и проукрајински кандидат“.

„Тиме је европским земљама, САД и Украјини нанет нови политички ударац у њиховим очајним покушајима да пруже политичку, војну и финансијску подршку Украјини, како би могла да настави борбу против руских снага, као и да спрече њен пораз“, пише у уредничком чланку издања.

Према његовом мишљењу, „Пелегринијева победа на изборима за новог председника Словачке, која је пружала важну војну помоћ Украјини, представља нови помак у европској позицији, узимајући у обзир и политику председника Србије Александра Вучића и мађарског премијера Виктора Орбана.
Издање сматра да је „избором новог савезника Русије у Словачкој, Украјина изгубила важну подршку и испоручиоца војне помоћи, а нарочито по питању ловачких авиона МиГ-29 совјетске производње, мобилних средстава ПВО, као и базе за ремонт оружја, које користе украјински војници“.
„Вредност помоћи коју је Словачка прошле године испоручила Украјини до јула прошле године достигла је 750 милиона долара, што се након Норвешке, балтичких земаља, Данске и Пољске сматра најзначајнијом помоћи“, наводи се у чланку.
Такође се наглашава да је „Европа политички подељена и трпи економске последице због украјинског рата, чије се последице одражавају на њене економске и социјалне услове, стварајући нове кризе, протесте и високу инфлацију, услед чега је на европском континенту приметна тенденција ка променама у страну популизма и екстремизма преко гласачких кутија у циљу ликвидације институција које су застареле и више не одговарају захтевима народа“.
Аутор чланка је подсетио да упркос томе што су овлашћења словачког председника ограничена, он ипак ратификује међународне споразуме, именује главне судије, врховни је главнокомандујући оружаних снага, а такође може да улаже вето на законе, које усваја парламент. Нови председник ће ступити на дужност 16. јуна.
Поред словачког језика, говори руски, немачки и енглески језик. Одмах након што је изабран, Пелегрини је јасно дефинисао свој политички програм, изјавивши да се он залаже за мир, а не за рат.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала