- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Рат и мир“ истанбулског театра гостује у Југословенском драмском позоришту

© Фото : Спутњику уступило Југословенско драмско позориште/Nesrin Kadıoğlu„Рат и мир“ истанбулског театра гостује у Југословенском драмском позоришту
„Рат и мир“ истанбулског театра гостује у Југословенском драмском позоришту - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2024
Пратите нас
Представа Градског позоришта из Истанбула (Турска) „Рат и мир“ Лава Николајевича Толстоја у режији Александра Поповског биће изведена 21. априла на Великој сцени „Љуба Тадић” Југословенског драмског позоришта.
Реч је о узвратном гостовању театра из Турске на чијој сцени је у јануару представа „Едип“ Југословенског драмског позоришта имала два веома успешна извођења.
„Одувек ме је занимало да ли је љубав могућа у временима рата и великих криза, иако сам одговор знао унапред. Те две речи - рат и мир и данас јако одзавањају свуда око нас. Често ми се појави пред очима постер који држе Јоко Оно и Џон Ленон на коме пише - WAR isover (РАТ је готов). Како стоје ствари у свету, чини ми се да на нашем постеру пише PEACE is over (МИР је готов)”, написао је Александар Поповски.
Поповски је остао веран дугогодишњим сарадницима, па сценографију у представи „Рат и мир“потписују Свен Јонке и Вања Магић, а адаптацију Ева Махковиц.
© Фото : Спутњику уступило Југословенско драмско позориште/Nesrin Kadıoğlu„Рат и мир“ Лава Николајевича Толстоја у режији Александра Поповског у Југословенском драмском позоришту
Представа Градског позоришта из Истанбула (Турска) „Рат и мир“ Лава Николајевича Толстоја у режији Александра Поповског биће изведена 21. априла на Великој сцени „Љуба Тадић” Југословенског драмског позоришта. - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2024
„Рат и мир“ Лава Николајевича Толстоја у режији Александра Поповског у Југословенском драмском позоришту
Александар Поповски је у Истанбулу радио са ансамблом који је састављен од веома искусних и познатих глумаца, али и једном новом генерацијом коју је одабрао на аудицији на коју се пријавило скоро 400 кандидата од којих је за представу изабрано десет глумаца.
Како сам наводи, спој турског театра и Толстоја су за њега били велико уживање,а верује да ће тај осећај имати и београдска публика.
Поповски је у ЈДП-у режирао представе „Кандид“, за коју је награђен Стеријином наградом, „Метаморфозе“, „Хамлет“, а последња представа коју је режирао –„Алиса у земљи страхова“по тексту Еве Махковиц и даље је на редовном репертоару ЈДП-а.
ЈДП ће мају угостити Пекиншко народно уметничко позориште, а улазнице за оба гостовања су у продаји.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала