- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Талас поруџбина: Кинези наручили још 47 бродова за велику испоруку аутомобила широм света

CC0 / rawpixel.com / Електрични аутомобили у Кини
Електрични аутомобили у Кини - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2024
Пратите нас
Кинески произвођачи аутомобила и шпедитери наручују рекордан број бродова како би подржали велики талас испорука електричних возила, показују подаци.
Кинеска флота тренутно заузима осмо место у свету са 33 брода за превоз аутомобила, показују подаци консултантске компаније „Весон Наутикал“. Јапан је на првом месту са 283 брода, а следе Норвешка са 102, Јужна Кореја са 72 и Острво Ман са 61 бродом.
Али,кинеске компаније су већ наручиле још 47 бродова, што чини четвртину светских поруџбина. Међу купцима су произвођачи аутомобила „SAIC Motor“, „Chery Automobile“ и „BYD“, али и логистичке компаније као што су „COSCO“ и „China Merchants“ такође наручују бродове.
„Након што та ’армада’ буде испоручена Кини, удео у флоти ауто-превозника под кинеском контролом скочиће са садашњих 2,4 одсто на 8,7 одсто“, рекао је Андреа де Лука из „ВесонНаутикала“. „Очекујемо да ће се успоставити нови трговински путеви, готово искључиво за кинеске произвођаче аутомобила“, додао је он.
Највише глобалних поруџбина до сада, њих 82 одсто, отишло је у кинеска бродоградилишта, показују подаци.
Због жестоке конкуренције која обара цене, штедљивих потрошача и слабе домаће привреде, произвођачи аутомобила се убрзано шире на тржишта на којима могу да остваре боље цене.
Кина је прошле године претекла Јапан и постала највећи извозник аутомобила на свету.
Само „БИД“ је прошле године извезао преко 240.000 аутомобила, а ове године планира извоз до 400.000.
А страни конкуренти, као што су „Тесла“ и „Фолксваген“, производе више аутомобила у Кини за извоз како би искористили исплатив ланац снабдевања.
Због повећања возарина и подршке локалних власти, произвођачи аутомобила су сада одлучили да купују бродове и сами их испоручују. До краја 2023. године изнајмљивање брода који може да превезе 6.500 возила коштало је 115.000 долара дневно, што је више од седам пута више од просека 2019, показују подаци консултантске фирме „Кларксон“, пренео је „Пословни дневник“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала