- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Запад и Сарајево активирају главни окидач да Босна и Херцеговина - нестане

© Sputnik / Brian EagerЗастава БиХ у Сарајеву
Застава БиХ у Сарајеву - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2024
Пратите нас
Босна и Херцеговина је у процесу распада већ дуже време. Евентуално усвајање резолуције у Генералној скупштини УН био би још један додатни подстицај да се тај пут још више убрза. Резолуција је покушај да се уништи Република Српска, а покушај уништавања Српске, сигуран је окидач да БиХ нестане.
На овај начин политички аналитичар из Бањалуке Анђелко Козомара и политиколог Војислав Савић коментаришу изјаву председника Републике Српске Милорада Додика да ће бошњачки политичари, гурањем предлога резолуције о наводном геноциду у Сребреници у Генералној скупштини УН, урушити сваку могућност договора са Србима.
Он је додао да потпуном злоупотребом и приватизацијом институција од стране Бошњака, спонзорисаних од Немачке, бошњачки политичари показују да БиХ не може преживети „подвалу у вези са Сребреницом“.

Сви поступци Запада и Бошњака воде ка уништењу БиХ

Многи поступци досадашњих међународних колонизатора Босне и Херцеговине водили су распаду те државе – стално су испуњавали жеље Бошњака не уважавајући потребе друга два народа, објашњава Козомара.
„Ова резолуција је само последњи покушај да се Срби и Република Српска дефинитивно сведу на злочиначку групу која је извршила геноцид у Сребреници. Врло надмено и препотентно звучи прва тачка резолуције која каже да ће све чланице УН обележавати 11. јули као дан геноцида у Сребреници“, истиче он.
БиХ ужурбано иде ка распаду, а бошњачки лидери који се највише куну у њу, и бивши, окупљени око Бакира Изетбеговића и СДА, али и садашњи окупљени око такозване „тројке“, упорно раде на томе да БиХ нестане као држава, додаје Козомара.
Савић се, пак, пита зашто је резолуција потребна и коме служи у корист. Како наводи, разлога за њено усвајање у Генералној скупштини заправо нема, јер није у корист БиХ.
„Резолуција би требало да на међународном плану послужи одређеним земљама да скину баласт са неких других тренутних светских дешавања и да се релативизују неки други сукоби и нека друга страна. Са друге стране, свакако да ће послужити бошњачкој политичкој елити и оном делу међународне заједнице који инсистира на унитаризацији БиХ, који ће трагедију једног народа искористити у политичке сврхе“, сматра он и додаје да, када се злочин политички инструментализује, он постаје политичко питање.
А када злочин постане политичко питање, не може се очекивати разуман разговор, нити да жртве, било којој страни да припадају, уживају било какав дигнитет.
„И, оно што је најважније, да помирење за наставак заједничког живота пада у воду, а тада у први план долазе политичка надгорњавања“, оцењује Савић.

Покушај уништења Српске води ка уништењу БиХ

Оба саговорника Спутњика сагласни су да би усвајање резолуције у УН било искоришћено за покушај уништења Републике Српске. Према Козомариним речима, уследили би снажни притисци да се Република Српска укине под оптужбом да је створена као геноцидна творевина, иако је Република Српска основана пре почетка грађанског рата у БиХ као политичка заједница српског народа у БиХ и међународно призната Дејтонским мировним споразумом.
О томе су већ говорили и бошњачки члан Председништва БиХ Денис Бећировић, министар одбране Зукан Хелез, као и многи други бошњачки политичари, аналитичари и интелектуалци.
„Они не крију да након усвајања те резолуције Република Српска не може постојати јер је она основана на геноциду“, наводи он и додаје да ће бошњачка политичка елита то покушати да уради уз помоћ моћних западних држава.
Природно, нико у Републици Српској није спреман да мирно прихвати њено укидање, тако да ће, можда парадоксално звучи, покушај уништења Српске заправо значити урушавање Босне и Херцеговине, закључује он.
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2024
РЕГИОН
Додик: БиХ не може преживети ову подвалу у вези са Сребреницом
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала