Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Амбасадор ЕУ у Приштини са епископом Теодосијем о СПЦ на КиМ и враћању земљишта Високим Дечанима

© Фото : Спутњику уступио Милош Ковић / Манастир Високи ДечаниМанастир Високи Дечани
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2024
Пратите нас
Амбасадор ЕУ у Приштини Томаш Суниог разговарао је данас с епископом рашко-призренским Теодосијем о питањима која се односе на Српску православну цркву (СПЦ) на КиМ и одлуци о враћању земљишта манастиру Високи Дечани.
"Драго ми је да сам се данас састао с епископом Теодосијем с којим сам разговарао о стварима које се тичу СПЦ на Косову, укључујући и спровођење одлуке о враћању земљишта манастиру Високи Дечани", написао је Суниог на друштвеној мрежи X.
Након што је осам година одбијала да спроведе одлуку уставног суда у Приштини и као власништво манастира Високи Дечани упише 24 хектара земље, влада привремених приштинских институција затражила је недавно од агенције за катастар да земљу укњижи манастиру, после чега је манастир објавио да су добили извод из тзв. Катастра Косова о упису 24 хектара земљишта који су били спорни.
Реч је о земљи коју је манастиру вратила држава Србија 1997. године, након што је 1946. комунистичка власт у тадашњој Југославији Високим Дечанима одузела 700 хектара земље.
Након сукоба на КиМ 1999. године, локалне власти у општини Дечани оспоравају манастиру власништво над земљом, тврдећи да та имовина припада друштвеним предузећима Апико и Илириа, подсећа Танјуг.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала