Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ана Брнабић: Поново сам добила одговор опозиције да не желе да разговарају - поставили су ултиматум

© Tanjug / Владимир ШпорчићАна Брнабић
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2024
Пратите нас
Председник Народне скупштине Републике Србије Ане Брнабић изјавила је после одржаног састанка о даљем раду на испуњењу препорука за унапређење изборног процеса у Републици Србији да је и трећи пут добила одговор од опозиције да не желе да разговарају.
"Данашња тема је била најконкретнија могућа и имамо консензус око препорука ОДИХР-а, па смо хтели конкретно и да радимо на томе. На прва два покушаја састанка од 'Србије против насиља' нисам добила никакве инпуте о приоритетима за препоруке ОДИХР-а и на који начин да радимо на имплементацији препорука", истакла је председник парламента.
Навела је и да су представили конкрентну допуну измена пет закона којима би се испунило седам препорука ОДИХР-а.
"Нисам бирала препоруке, јер желимо све да их имплементирамо. Нажалост, и трећи пут сам добила одговор од опозиције да не желе да разговарају", рекла је Брнабићева.
Рекла је да су и данас на састанку поставили ултиматум, од којег нису желели да одустану.
"Или ћемо ми изаћи у сусрет њиховом захтеву да прекршимо закон да би избори били истовремено, не знам кад, у јуну или октобру, ко зна када и од тог ултиматума нису хтели да одустану", навела је Брнабићева.
"Напустили су састанак, нису се удостојили да чују шта су закључци, тиме показавши невероватно непоштовање према институцији. Показали су још једном да их не занимају препоруке ОДИХР-а", рекла је председник Скупштине.

СПН до сутра у 12 да достави предлог како даље на примени препорука

Ана Брнабић је изнела план у четири тачке о даљим корацима у имплементацији препорука ОДИХР-а, а прва тачка је, како је навела, захтев опозицији окупљеној око листе "Србија против насиља" (СПН) да јој до сутра у 12 часова доставе предлог како даље радити на примени препорука, са јасним приоритетима.

"Да се не би више играли мачке и миша, па за шта год се ми ухватимо, они желе да раде нешто друго. Усвојићу сваки њихов предлог, како радити даље", изјавила је Брнабићева у изјави медијима након консултација поводом даље имплементације препорука ОДИХР-а.

Навела је да је замолила службу Народне скупштине да те четири тачке пошаље делу опозиције окупљене око СПН, зато што, како је истакла, нису желели да сачекају крај састанка, јер је њихова визија дијалога - да се састанак напусти.
"Под два, до сутра у 12 часова да нам пошаљу предлог њихових представника за комисију која ће се бавити увидом, ревизијом и контролом бирачког списка. Ово се такође односи и на организације цивилног друштва како би у најкраћем могућем року формирали ту комисију", прочитала је Брнабићева другу тачку.
Као трећу тачку, навела је захтев да ресорна министарства у оквиру техничке владе треба што пре да уврсте коментаре организација цивилног друштва које су примили, као и коментаре посланичких група, уколико их буде.
"Како би финализовали у наредних пет дана ове законе, како би имали још један састанак да проверимо, да ли је то то што желимо да радимо. Како би након тога организовали у Народној скупштини јавно слушање и онда ишли у усвајање ових закона", рекла је Брнабићева.
Коначно, она се захвалила Зелено-левом фронту (ЗЛФ), зато што се њихова представница, како каже, освртала на ОДИХР препоруке, за разлику од неких других.
"Она (представница ЗЛФ) је рекла да неке од ОДИХР препорука, као на пример препорука да један грађанин може да потпише подршку за више изборних листа, није у најбољем демократском маниру. Можемо да разговарамо о томе да ли та препорука треба или не треба да се примени, али да постигнемо консензус око тога, да не би сутра поново било 'нису имплементиране неке препоруке', зато што се ова препорука понавља из извештаја у извештај", закључила је Брнабићева.
Амбасадор САД Кристофер Хил - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2024
СРБИЈА
"Не волимо идеју бојкота": Хил саопштио откуд он на састанку власти и опозиције
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала