Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић: Противимо се томе да се једино српски народ дефинише као геноцидни

© Страхиња АћимовићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2024
Пратите нас
Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић да Србија нема ништа против да се осуде сви злочини почињени у БиХ, Хрватској и на свим другим местима, али да се противи томе да се једино српски народ дефинише као геноцидни.
"Ми немамо ништа против да се осуде сви злочини који су почињени у Босни и Херцеговини, Хрватској и где год. Али смо против тога да се једино српски народ као народ који је историјски пропатио много дефинише као геноцидни. И то сигурно нећемо прихватити. Односно, борћемо се колико можемо", рекао је Дачић на конференцији за медије након састанка са министарком иностраних послова и регионалне интеграције Гане Ширли Ајоркор Бочвеј, одговарајући на питање да ли је одређен датум за гласање по питању Резолуције о Сребреници, чији ће Нацрт бити претстављен 17. априла на затвореном састанку у Уједињеним нацијама (УН).
Дачић је додао да и даље тече период током којег свака држава чланица УН може да изнесе своје мишљење и да поднесе амандмане, и да још увек није одређен датум гласања, али да се од стране оних који су иницирали резолуцију могло чути да ће бити почетком маја месеца.
"Желим да кажем да све што је до сада било донето у УН везано за питања геноцида или злочина против човечности је доношено консензусом. У овом случају прекршени су закони и Устав Босне и Херцеговине, јер је шеф мисије Босне и Херцеговине нешто предложио или ставио сагласност да иза тога стоји Босна и Херцеговина. То је лажно представљање, јер надлежни органи Босне и Херцеговине нису донели никакву такву одлуку", рекао је Дачић.
Он је додао да по том питању консензус не постоји ни на светском нивоу, али ни на нивоу БиХ.
"Зар српски народ који је проживео толике злочине, етничка чишћења и геноциде у историји треба да буде обележен од стране оних икоји су вршили геноциде над нашим народом, а налаза се као предлагачи резолуције", рекао је Дачић и подсетио да се међу предлагачима налазе Немачка и Турска.
Дачић је исткао да Генерална скупштина УН не може да расправља о питањима која се налазе пред Саветом безбедности УН.
"Као што знате, ја мислим да Савет безбедности два пута годишња расправља о ситуацији у Босни и Херцеговини", рекао је Дачић.
Дачић је подсетио да је почетком 2000-тих донет општа резолуција о осуди геноцида.
"Данас сам имао састанке са представницима неких земаља са запада, а када споменете питање Косова, они кажу, па немојте да се враћате у прошлост, гледајте у будућност. Како да се ми не враћамо у прошлост? А они се враћају 29 година уназад", рекао је Дачић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала