Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Хил и Жофре на састанку посланичких група – увреда бирача и Скупштине Србије

© Tanjug / JADRANKA ILICКристофер Хил и Емануел Жофре.
Кристофер Хил и Емануел Жофре. - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2024
Пратите нас
Присуство амбасадора САД Кристофера Хила и шефа делегације ЕУ у Србији Емануела Жофреа на састанку посланичких група коси се са достојанством бирача и угледом Народне скупштине као највишег органа власти, односно највишег законодавног тела у Србији, сматра дипломата Живадин Јовановић, бивши шеф дипломатије СРЈ.
Састанку посланичких група власти и опозиције о препорукама ОДИХР-а о изборним условима ког је сазвала председница Скупштине Србије Ана Брнабић, присуствовали су амерички амбасадор Кристофер Хил и шеф делегације Европске уније у Србији Емануел Жофре.
Хил је навео да међународна заједница „не воли идеју бојкота избора“ и додао да је у интересу америчке владе да види имплементацију препорука ОДИХР-а.

Амбасадори у Скупштини – ненормална пракса у демократским земљама

Веома је необично да се страни амбасадори мешају у послове посланика, људи које је изабрао народ на изборима. Дужност људи које је народ изабрао је да испуњавају очекивања својих грађана, а не да слушају било какве савете страних амбасадора било које земље, каже Јовановић за Спутњик.
„Да ли народни посланици који су то прихватили мисле да је у складу са вољом народа који их је бирао да слушају лекције које им држе страни амбасадори? Мислим да се таква ствар тешко може примити у нашој јавности као нешто нормално. Они су народни представници, а амбасадори су државни представници страних земаља. Наши посланици и своје државне представнике слушају у складу са Пословником и принципима независног представљања грађана Србије.“
Јовановић додаје да не зна да ли по Пословнику постоји могућност да амбасадори страних земаља присуствују састанцима представника посланичких група јер тако нешто није нормално у пракси демократски изабраних парламената.

Јесу ли народни посланици недозрели?

Само присуство амбасадора на састанку посланичких група је мешање у унутрашње послове парламента ког је изабрао народ као суверен и зато је нејасно у ком својству амбасадори могу присуствовати таквим састанцима, истиче Јовановић.
„На чијој страни, у име чега, шта они желе да представе тамо, коју политику и коју поруку они шаљу својим присуством? Свакога нормалног то подсећа на неку покровитељску амбицију и пресудитељску позицију. По мом мишљењу, то је неспојиво са функционисањем парламента као најважнијег органа власти једне суверене и независне земље. Разговори наших посланичких група и наших посланика тичу се грађана ове земље и њене будућности, а не тичу се уопште ни на који начин интереса било које стране државе.“
Јовановић поставља питање да ли ико размишља да ли грађани Србије одобравају присуство страних амбасадора на састанку посланичких група и где ћемо стићи ако и амбасадори других земаља затраже да присуствују састанцима у Скупштини.
По ком критеријуму и по којим принципима страни амбасадори могу бити присутни на састанцима у Скупштини, да ли некога охрабрују и да ли су наши посланици и посланичке групе недозреле, па не могу самостално одлучивати о ономе што се тиче грађана Србије, пита се Јовановић.

Преседан у дипломатској пракси

Саговорник Спутњика каже да не зна да ли је таква пракса прописана Пословником и да ли се примењује у другим земљама, али упозорава да се то коси са принципом одговорности посланика према бирачком телу.
„Онај ко је њих позвао, он шаље поруку да смо неспособни и недорасли да сами решавамо своје проблеме. Мене ово подсећа на оне године кад су амбасадори западних земаља позивали представнике странака у клуб 'Привредник' да одређују састав наше владе. Нисам то сретао у дипломатској пракси. Ја се у унутрашњу политику слабије разумем али што се тиче међународних односа и мог разумевања одговорности народних посланика, у складу са нашим уставом и законима, они су једино одговорни грађанима који их бирају“, закључио је Јовановић.
Погледајте и:
Посланици покрета Ми — Глас из народа у Скупштини Србије - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2024
СРБИЈА
Ми - глас из народа, проф. др Бранимир Несторовић тражи разјашњења од Немачке и Руанде о резолуцији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала