- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко: Белорусија може помоћи Русији у преговорима са Украјином

© Sputnik / Kristina Kormilitsyna / Уђи у базу фотографијаПредседник Белорусије Александар Лукашенко
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2024
Пратите нас
Руске власти неће разговарати са Украјином после терористичког напада у „Крокусу“, али ако буде потребно, Белорусија ће помоћи Русији у преговорима са Кијевом, изјавио је белоруски председник Александар Лукашенко након доласка у Москву.
„Нећете са њима разговарати и мало је вероватно да ћете разговарати. Ако буде требало мешање и помоћ у разговору, ми можемо да вам помогнемо у вези са тим. Али не видим смисао да се са њима тамо разговара. Зашто бисте пузали пред неким и молили га да говори о ‘Крокусу’“, рекао је Лукашенко.
„Ово сада треба до краја да се разреши… Иза Украјинаца стоје одређене снаге. Са њима треба разговарати. А Украјинци су ту само приносили патроне“, рекао је белоруски председник.
Према његовим речима, Белорусија је спремна да Запад пошаље трупе на украјинско-белоруску границу.
„Не желим да Запад настави ову ескалацију у Украјини. А ескалација значи испоруке оружја и муниције. А сада су почели да причају и о пребацивању своје војске у Украјину, највероватније на границу са Белорусијом. Чекамо, нека их пребацују“, истакао је Лукашенко.
Белоруски лидер је додао да не види потребу за стварањем „санитарне зоне“ дуж белоруско-украјинске границе.
„За сада не видим потребу за таквом зоном. Ми тамо радимо веома озбиљно. Што се тиче ‘санитарне зоне’ између Украјине и Русије, она тек треба да се направи“, оценио је он.
Лукашенко је додао да планира да са председником Русије Владимиром Путином разговара о економским питањима.
„Данас су обична питања. Али одлучили смо да мало времена посветимо економским питањима, јер ће се ускоро састати наши премијери. Ми само треба мало да им помогнемо – да дамо оквире. Због тога, пре свега, економија“, рекао је Лукашенко.
Председник Белорусије допутовао је у дводневну радну посету Москви. Како је саопштила агенција Белта, са Лукашенком је у Москву стигла и прва жена-космонаут у историји ове земље, Марина Васиљевска.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала