Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Борићемо се до последњег тренутка“: Вучић шаље специјалног изасланика код председника Скупштине УН

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆСастанак највиших званичника Србије и Српске
Састанак највиших званичника Србије и Српске - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић поручио је да ће се Србија борити против доношења резолуције о Сребреници у УН до последњег тренутка и за сваки глас и свим НАТО земљама супротстави политичким средствима, иако зна да су шансе за позитиван исход минималне.
„Поводом Републике Српске данас сам разговарао са председавајућим Генералне скупштине УН, у понедељак ћу послати специјалног изасланика са писмом и тражити да размотре кршење свих процедура“, рекао је Вучић, после састанка највиших званичника Србије и Српске у Београду.
Обавеза је да се питањем БиХ бави Савет безбедности УН, зато што је и даље реч о нестабилном региону, зато што и даље ту постоје и међународне снаге, чак и оно што они називају и високи представник, указао је Вучић.
"Да није, зашто би он постојао и зашто би га слали", додао је Вучић.
„Ми да уводимо санкције против Републике Српске нећемо, против Српске нећемо“, рекао је Вучић и додао да моли руководство РС да размисли о свему.
Додао је да то говори да због тога што је намера да се пребаци гласање на Генералну скупштину УН.
"Онда су прекршили и другу ствар. Од тога да је потребно две трећине управо зато што се ради о нечему што може да угрози или очува мир, дошли су до тога да је реч о обичном обележавању и култури сећања где је потребна проста већина", рекао је Вучић.
Додао је да чак није потребна ни проста већина од укупног броја, већ да имате за један више оних који кажу „за“ од оних који кажу „против“.
Вучић је рекао да су у овом случају прекршена процедурална правила од чињенице да је резолуција требало да буде тема у Савету безбедности до одлуке да о њом треба да се одлучи простом већином без обзира на број уздржаних.
„Главни спонзори тога су велике силе Америка, Француска, Турска, Велика Британија, Немачка“, нагласио је Вучић.
Гласање у УН о резолуцији о Сребреници планирају 2. маја и смисли су трик да то буде простом већином што смањује наше шансе, казао је Вучић.
Србија ће се борити и никада неће моћи да покоре, како је навео, слободарски српски народ.
„Нашу тробојку нећемо само у срцу да носимо, већ на сваком месту, и биће најпознатија и најпопуларнија застава отпора у целом свету“, истакао је Вучић.
Навео је да ће вероватно 17. априла нацрт бити предат УН и да ће се променити систем гласања, па ће уместо двотрећинске већине, сада бити довољна проста већина.

Три питања за НАТО

Вучић је поставио питања земљама НАТО за које је навео да су спонзори резолуције.
„Моје питање је, а што сад? Обележавате 29. годишњицу, а што нису 28, 25, 26, 30. година. Знате зашто, јер знају да ће да имају мање влада следеће године које ће то подржати, јер глобални југ расте, свет се ослобађа колонијалних стега“, рекао је Вучић.
Друго питање је - хоће ли та резолуција да додатно подели народе и земље у свету или ће то да буде једногласно као и сваки пут.
„Само желим да вас обавестим. Резолуција о геноциду или холокаусту да би се ограничио на Јевреје из 2005. јер нису Немци проглашени за геноцидни народ због онога што су учинили у Крагујевцу, Краљеву или Јајинцима, већ само због онога што су учинили Јеврејима. Дакле, увек су биле једногласно усвајане. Јел ви стварно мислите да ће да буде ово једногласно усвајано?“, запитао је Вучић.
Како је указао, Република Српска није део УН и да Републику Српску не слушају чак ни у Босни и Херцеговини када има другачији стави, нити га уважавају.
„И Србија ће сама политичким невојним, политичким средствима да се супротстави свим НАТО земљама од Турске до Немачке. С тим да знамо да су нам шансе минималне, али ћемо се борити до последњег тренутка. Председник Додик је тражио да се Србија бори. Ми ћемо се борити до последњег тренутка и за сваки глас. А онда се ви правдајте како сте то донели одлуку које ће да буде 65 за, срачунајте им све ове земље, европске, што контролишу Океанију и на Северноамеричком континенту и део исламских земаља. Део, јер део свакако неће да иде уз оне који су колонијалисти и уз оне који мисле да могу да доминирају светом својим диктатима“, рекао је Вучић.
А шта ћете радити када добијете свега 10, 15 или 20 гласова више од оних који су против, упитао је Вучић. Додаје да им је притом једини противник мала Србија.
„Русија је имала свега седам гласова у Генералној скупштини. Ја вам сад кажем, ми ћемо да имамо много, много пута више“, додао је Вучић.
Каже да је његово треће питање - шта то раде у региону и шта је смисао тога.
„Да прво Србима у БиХ кажете, не, ми нећемо с вама, ви сте геноцидни народ, а да вашим комшијама у Србији кажете, е, не интересују нас аутопутеви и можемо једну траку да направимо за вас геноцидаше, а ми ћемо фини и поштени да идемо у ове друге две траке. Или ћете да кажете, не, то нема везе, то је однос према прошлости, стварно? Па да вас питам из НАТО, па кад ми покренемо питање бомбардовања и агресије на Србију, па што нам причате, што се враћате у прошлост“, нагласио је Вучић.
Најавио је и да ће на предлог Додика упутити позиве другим Србима из региона.
„Председник Додик и његов тим, господин Стевандић и госпођа Цвијановић имали су предлоге да још неке представнике српског народа позовемо са простора бивше Југославије. Желимо да разговарамо о језику, писму и о свему другом“, рекао је Вучић.

„Пријемом Косова у ствари избацују Србију из Савета Европе“

Вучић је поручио да ћемо се борити до последњег тренутка, иако Србију чека тежак период у коме ће се одлучивати чак и о чланству Србије у Савету Европе.
Он је рекао да они пријемом такозваног Косова у Савет Европе, без испуњења услова и формирања Заједнице Српских општина и свега другог, у ствари избацују Србију из те организације.
„Видећемо. Све је то у исте дане. Борићемо се око тога. Једине добре вести су економске вести, ваљда од тога се живи. И то је оно што је добро и то је оно што је важно“, рекао је Вучић.

О позиву Квинте Србима на КиМ

Поводом саопштења Квинте која позива да Срби преиспитају одлуку да неће да учествују у смени градоначелника на КиМ, Вучић је рекао да је видео да неки покушавају да држе придике.
„Гледајте докле тај безобразлук иде. Дакле, Курти организује изборе. На тим изборима изађе 3,4 одсто, пре тога спроводи безброј акција против српског народа. Хапси људе, малтретира. Туку, рањавају људе. Изведу 'генијалне' изборе и они нам кажу - није проблем, само прихватите да учествујете на изборима, они ће одмах да поднесу оставке“, пренео је Вучић.
А онда кад прихвате, додао је Вучић, они кажу, нећемо да поднесемо оставке.
„Ми кажемо, па добро, шта сад хоћете од нас? Па кажу, поднесите само петицију, морате да скупите чак 20 одсто од укупног броја уписаних бирача. Морате да скупите потписе да би петиција била валидна уз све те Куртијеве преваре тамо, где вам каже да вам пола нису важећи и тако даље. Ми све то прикупимо, а онда они кажу, не, не, а сада учествујете на референдуму, а на референдуму треба да добијемо 50 плус 1 од укупно уписаних гласова“, рекао је Вучић.
Потом је додао да нема 50 одсто Срба који тамо живе, а при том су уписали још 862 људи.
„И Српска листа им каже, ово је бесмислено, и они на све то, после избора на које је изашло 3,4 одсто, после свега што су урадили, кажу - Београд је крив. Срам вас било више. Погледајте се у огледало, лажови једни“, истакао је Вучић.

„Србија заједничка кућа Срба и Бошњака, морамо да поштујемо једни друге“

Вучић је истакао да мир нема цену, а да је Србија заједничка кућа и Бошњака и Срба, и да морају да поштују једни друге.
„И једни и други морамо да разумемо да је Србија наша заједничка кућа, да заједнички морамо да живимо, да радимо, градимо, да поштујемо једни друге, и празнике једних и других“, рекао је Вучић.
Он је рекао да се на крају рамазанског поста у Новом Пазару догодио инцидент, када су 21 камион и шлепери довезени у део града у којем махом живе Срби.
„И било је врло ружно. Било је бацање бакљи и према касарни у Новом Пазару. Срби су узнемирени, али су узнемирени и Бошњаци. И да будем сасвим отворен, ни Србима није било најпаметније то што смо као народ прећутали шта се дешавало за Бадњи дан, када је прављен ватромет највећи икада у Новом Пазару, па су неки сада мислили да је ово одговор. Али никада Срби нису ишли у бошњачка насеља, али свеједно“, рекао је Вучић и додао да су и Бошњаци и Срби грађани Србије.
Истакао је да ће отићи да разговара са Бошњацима, које је назвао пријатељима и комшијама.

Додик: Геноцид у Сребреници се није десио

Организоваћемо велики народни митинг против свега што се мимо процедура покреће, а ако буде било потребно, неминовно је да прогласимо независност, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик коментаришући да се резолуција о Сребреници стави на дневни ред Генералне скупштине УН.
„Рекао сам и јавно говорим да се геноцид није десио. Ми сматрамо да је ово директно рушење могућности да се живи у БиХ. Да се лажно представљају у БиХ, те да су директно уперени против Српске и српског народа у цјелини“, навео је Додик.
Додик је рекао да је захвалан председнику Србије Александру Вучић, који је, како је казао, могао и да се не бави овим питањем, али је одлучио супротно.
„Сматрам да ће Српска пре свега, имати седницу у Народној скупштини Републике Српске, као и организовање једног великог народног митига. У Сребреници је, на том истом простору убијено 3.500 Срба, које је као такво одбачено, а помиње се само страдање Бошњака, све се наставља у слиједу, игнорисања Срба“, навео је Додик.
Уколико дође до одлучивања резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН-а, Додик је казао да, Република Српска не види никакав смисао да остане у БиХ као њен саставни део и да ће свој статус регулисати тако да самостално крене даље.
Састанак је одржан у Вили „Мир“ у Београду.
Председник Србије Александар Вучић, председник Скупштине Ана Брнабић и министар спољних послова Ивица Дачић разговарали су са председником РС Милорадом Додиком, српским чланом Председништва БиХ Жељком Цвијановић и председником Народне скупштине РС Ненадом Стевандићем.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала