- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пентагон покушава да спречи руску војску да користи системе „Старлинк“

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteЗграда Пентагона са америчком заставом
Зграда Пентагона са америчком заставом - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2024
Пратите нас
Пентагон ради на томе да спречи руску војску да користи сателитске интернет комуникационе системе „Старлинк“, пише издање „Defence One“, позивајући се на помоћника шефа Пентагона Џона Пламба.
Према информацији издања, Пламб тврди да Пентагон сарађује са Украјином и „Спејс Икс“ како се не би дозволило Русији да користи сателитске интернет комуникационе системе.
Званичник Пентагона је, како је навео „Defence One“, такође истакао да америчко Министарство одбране не може да примора „Спејс Икс“ да престане да сервисира постојеће системе „Старлинк“ у Русији.
„Москва, притом, наводно, набавља сателите на црном тржишту“, оценио је Пламб.
Поред тога, помоћник шефа Пентагона је оценио да је „Спејс Икс“ одличан партнер, говорећи о томе да ли компанија ради довољно како би спречила Москву да користи системе.
Средином октобра 2023. године амерички бизнисмен и милијардер Илон Маск изјавио је да „Спејс Икс“ више не може да плаћа сервисирање „Старлинка“ у Украјини због великих трошкова компаније.
Компанија „Спејс Икс“ тражила је од Пентагона да преузме покривање трошкова. Касније је Маск потврдио да ће наставити финансирање одржавања „Старлинка“ у Украјини.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала