- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Председник Финске: НАТО би требало да се припреми за могућ сукоб с Русијом

Финска застава
Финска застава - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2024
Пратите нас
Председник Финске Александар Стуб, чија је земља недавно постала НАТО чланица, позвао је Алијансу да се припреми за могућ сукоб с Русијом, мада, сматра да је то мало вероватно, пише британски лист „Фајненшнал тајмс“.
Стуб је у интервјуу позвао лидере других земаља чланица НАТО-а да своје војске припремају за потенцијални сукоб уместо да користе „ратоборну“ реторику против Русије. Према речима финског председника, недавна јавна упозорења о „руским претњама“ скрећу пажњу европских земаља са помоћи Кијеву и обуке њихове војске. Како лист наводи, Стуб не сматра да ће Москва напасти једну чланицу НАТО-а до 2030. године. Притом, у Москви су више пута оповргавали такве претње.
„Мало сам забринут због ових прилично борбених разговора о томе да Русија планира да тестира Члан 5 Повеље о колективној одбрани НАТО-а и да ће Европа бити следећа на реду. Мислим да се морамо припремити за то, али сматрам да је то мало вероватно“, изјавио је Стуб.
Позвао је европске структуре да се угледају на Финску, да буду спремнији и истакао да се треба припремати за гору ситуацију како би се она избегла.
Сматра да би друге европске земље требало као меру да уврсте позивање на служење војног рока, која је обавезна у Финској. Такође је позвао и да земље НАТО-а подрже Украјину без обзира на цену. Према његовим речима, Финска због такве подршке пустоши своје сопствене залихе муниције.
Председник Финске је такође изјавио да земљу не плаше планови Русије да повећа своје присуство поред граница Финске, али да су спремни за то.
Финска је постала 31. чланица НАТО 4. априла 2023. године.
Погледајте и:
Председничка палата у Хелсинкију - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2023
Специјална операција у Украјини
У Финској сматрају да је подршка Украјини скупа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала