- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Москва била принуђена да одговори на украјинске нападе

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседници Белорусије и Русије, Александар Лукашенко и Владимир Путин
Председници Белорусије и Русије, Александар Лукашенко и Владимир Путин  - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2024
Пратите нас
Москва је била принуђена да одговори на украјинске нападе на руске енергетске објекте, али се уздржавала од оваквих напада током зимског периода, изјавио је председник Русије Владимир Путин на састанку са белоруским колегом Александром Лукашенком.
„Нажалост, у последње време смо видели серију напада на наше енергетске објекте и били смо принуђени да одговоримо. Из хуманитарних разлога нисмо изводили никакве нападе зими, имајући у виду да нисмо хтели да оставимо без струје социјалне установе, болнице и тако даље, али смо након напада на наше енергетске објекте били принуђени да одговоримо“, објаснио је он.
Противници Русије сатерали су себе у ћошак када су одустали од преговора, надајући се да ће је победити на бојном пољу, оценио је Путин.
„Мислим да су они, у сваком случају, супротна страна, у извесној мери сатерала себе у ћошак када је одустала од преговора у нади да ће победити Русију на бојном пољу, наневши јој стратешки пораз. Сада схватају да је то немогуће“, истакао је Путин.
Говорећи о нападима на украјинске енергетске објекте, Путин је рекао да је то демилитаризација и директан утицај на војно-индустријски комплекс Украјине.
„Али још једном понављам, ако се све сведе на решавање оних питања о којима од старта говоримо, а удари на енергетски сектор повезани су и са решавањем једног од задатака који смо себи поставили, а то је демилитаризација, пре свега, полазимо од чињенице да на тај начин утичемо на одбрамбену индустрију, војно-индустријски комплекс Украјине и то директно“, нагласио је председник Русије.
Истовремено, додао је да „ако ипак пређемо на неке разговоре о решавању свих питања другим средствима, наравно, као што сам већ много пута рекао по том питању, ми смо за то спремни“.
Такође је нагласио да Русија никада није одбијала мирно решење спора са Украјином, штавише – управо томе је била склона.
Путин је подсетио да је Украјина под притиском Запада одустала од дуго припреманих споразума и „бацила их у смеће“.
„Започели смо то у два града, затим се преговарачки тим преселио у Турску, у Истанбул, тамо смо практично завршили овај велики посао, парафирали овај документ са обе стране. Затим је под притиском Запада украјинска страна одустала од ових споразума“, рекао је руски лидер.
„Да вас подсетим да нам је тада речено да не сме да се потписује документ – Украјина не може да потпише са ‘пиштољем упереним у главу’, морамо да повучемо трупе из Кијева, ми смо то урадили. Одмах након што смо то урадили, наши договори су бачени у смеће“, истакао је Путин.
Путин је сигуран да је Украјина већ схватила да је немогуће победити Русију на бојном пољу.
„Одустали су од преговора. Сада су се нашли у прилично тешкој ситуацији“, констатовао је руски лидер.
Путин је додао да је Москва против наметања шема за украјинско решење које немају везе са стварношћу.
„Још једном желим да нагласим да смо ми за (преговоре о мирном решењу), али не у формату да нам намећу било какве шеме које немају везе са реалношћу“, поручио је руски лидер, коментаришући иницијативу Швајцарске о одржавању самита о Украјини без Русије.
Председник Белорусије истакао је да Минск подржава став Русије о мировном процесу у Украјини.
„Апсолутно подржавам став руског руководства и ваш став о мировном процесу у овом сукобу. Апсолутно подржавам. Данас постоји све да се седне и преговара. Ако не желе, јасно је зашто не желе“, оценио је Лукашенко.
Према његовим речима, „ако они преко океана пожеле да разговарају о миру, онда ће се и у Украјини чути тај глас“.
„Украјинци, посебно становништво, треба да знају: ово не зависи од нас, лопта је на другој страни“, закључио је Лукашенко.
Руски председник сагласио се са белоруским колегом који је предложио повратак на нацрт Истанбулског споразума са Кијевом.
„Извадити документ, који сте ми једном показали и дали, ставити га на сто и кретати се према њему“, предложио је Лукашенко.
„Да, и са њим радити“, сложио се Путин.

О односу према Западу

Белоруски председник је током разговора скренуо пажњу на изјаве на Западу да ће „Лукашенко и Путин сутра заузети Европу“.
„То су глупости које су потребне владајућим круговима (у западним земљама) да објасне и оправдају своје расходе на рат у Украјини. То је све. То је главни разлог зашто се та тема надувава – тема некакве агресивне политике од стране Русије. То је главно, други разлози не постоје“, истакао је Путин.
Говорећи о повећању војног присуства западних земаља на западним границама Белорусије, Лукашенко је рекао да је земља била принуђена да тамо пребаци своје снаге.
„Посебно Литванци изводе вежбе, планирају да их изведу и у мају. Стојимо једни наспрам других на граници. Американце су пребацили, Немце – што изненађујуће: нису научили лекцију – у Литванију. У Пољској – батаљони. Наравно, били смо принуђени да распоредимо своје јединице и станемо наспрам њих. Не знам зашто им је то потребно“, оценио је он.

О економским односима

Путин је истакао да се економски односи Русије и Белорусије успешно развијају.
„Прошле године смо показали добар темпо економског раста. И сада је све у успону. У првим месецима ове године бележимо чак већи раст него прошле године“, прецизирао је руски лидер.
Он је додао да сарадња између земаља наставља да расте.
Руски лидер је нагласио да ће разговарати са Лукашенком и о безбедносним питањима на западним границама Белорусије и Русије.
„Знам да сте у току са свим догађајима на украјинском правцу, али ћу ипак искористити вашу посету да вас детаљно информишем о томе што се дешава“, истакао је Путин на почетку састанка са Лукашенком.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала