- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Шта је пројурило поред Месеца - НАСА нуди одговор /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићМесец над Београдом
Месец над Београдом - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2024
Пратите нас
Како се технологија развија тако у у свемир шаљемо све више сателита и разних летелица, што понекад може да збуни оне који погледају у ноћно небо и виде необичне тачкице које лете у низу (Маскови сателити) или фасцинантне спирале које подсећају на пролаз у другу димензију (лансирање СпејсИкс ракете).
Сличне појаве се могу видети и око Месеца, па је тако НАСА у орбити нашег природног сателита недавно снимила занимљив издужени објекат. Не ради се о ванземаљцима или НЛО-има, већ о јужнокорејском сателиту.

Што су НЛО-и?

НЛО-и (неидентификовани летећи објекти) су објекти или појаве који се након прегледа стручњака и даље не могу објаснити на конвенционалан начин. То не значи да се аутоматски ради о летелицама ванземаљаца или о неким натприродним силама, већ да за сада нема научног објашњења за та збивања.
За НЛО-е се често након неког времена покаже да се радило о природним феноменима, метеоролошким балонима и уређајима, страним летелицама и дроновима или пак о мало бољој фотомонтажи, пише портал Индекс.

Лунарни орбитер Данури

НАСА је 2009. лансирала Lunar Reconnaissance Orbiter (ЛРО) који детаљно мапира површину Месеца, тражи потенцијална места за слетања, ресурсе и друге занимљиве геолошке феномене. ЛРО је прошлог месеца током своје мисије снимио фотографије једног другог сателита.
Јужна Кореја је у августу 2022. лансирала лунарни орбитер Данури, а примарна мисија летелице је израда топографске карте површине Месеца, како би се идентификовала места за будућа слетања, али и ресурси попут урана, силицијума, алуминијума и леда, пише Сајенс Алерт.
Почетком марта су орбитери пројурили један поред другог комбинованом брзином од 11.500 км/х, а ЛРО је могао камером "ухватити" Данури током три орбите. На првој фотографији, током прве орбите, ЛРО је био 5 км изнад Данурија. На трећој и последњој орбити, удаљеност између две свемирске летелице била је већа - 8 км.
Ово није први пут да пар орбитера игра "игру сликања". Још у априлу 2023. дошао је ред на Данури да слика ЛРО. У то време, корејска летелица је прошла око 18 км (11 миља) изнад ЛРО-а и снимила га својим ShadowCam-ом.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала