- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

УН и ИАЕА позивају на хитан прекид напада на Запорошку нуклеарку

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаСедиште Организације уједињених нација у Њујорку
Седиште Организације уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2024
Пратите нас
Уједињене нације се придружују позиву Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) да се одмах обуставе напади на Запорошку нуклеарну електрану, изјавио је помоћник генералног секретара УН Мирослав Јенча на седници Савета безбедности.
Он је подсетио на недавне „директне нападе“ на нуклеарну електрану, прве од новембра 2022. године.
„Придружујемо се позиву генералног директора ИАЕА Рафаела Гросија да се одмах зауставе такви неопростиви напади како би се избегао велики нуклеарни инцидент. Ниједна земља нема користи од напада на нуклеарна постројења“, рекао је Јенча.
Претходно је директор ИАЕА Рафаел Гроси позвао на прекид напада на Запорошку нуклеарну електрану.
„У уторак су стигла саопштења о новим нападима беспилотним летелицама и гранатирањем, што је злокобни знак очигледне спремности да се ови напади наставе упркос озбиљној опасности које они представљају по нуклеарну безбедност и заштиту. Напади морају престати“, истакао је Гроси.
Како се наводи, напад на Запорошку нуклеарку током викенда није угрозио безбедност електране, али „било би неодговорно веровати да ће тако бити и убудуће“.
Раније је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила да ће представништва Русије у Међународној агенцији за атомску енергију (ИАЕА) и УН тражити адекватан међународно-правни одговор на дешавања око Запорошке нуклеарне електране.
Подсећамо, 7. априла прес-служба Запорошке нуклеарне електране саопштила је да је украјинска војска извела напад дроном на куполу шестог енергетског блока. Констатовано је да није било критичних оштећења на електрани.
Два дана касније, 9. априла, саопштено је да је украјински дрон напао објекат Запорошке нуклеарке. Жртава није било. Међународна агенција за атомску енергију је саопштила да се центар за обуку Запорошке нуклеарке, који је нападнут, налази изван пречника платформе, око пола километра од првог реактора, те да инцидент није угрозио нуклеарну безбедност централе. Свих шест реактора је заустављено током шротеклих 20 месеци.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала