- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Министарство одбране Русије је објавило снимак лансирања крстарећих ракета Москит са бродова Пацифичке флоте у Јапанском мору. - Sputnik Србија

УЖИВО Борељ: Проширити војну подршку Украјини; Термоелектрана „Трипољски“ потпуно уништена

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 778. Руска војска наставила је да бомбардује украјинске војне и енергетске објекте, а снажне експлозије одјекивале су у Харкову и Запорожју. На купјанском делу фронта Кијев бележи велике губитке услед чега је приморан да војнике евакуише цивилним транспортима. Руска војска одбила крупан напад дроновима.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:31 11.04.2024
Узбуна за ваздушну опасност објављена је на територији Николајевске, Дњепропетровске области Украјине и деловима ДНР, Запорошке и Херсонске области под контролом Кијева.
21:48 11.04.2024
Министарство одбране РФ - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2024
РУСИЈА
Москва: Нова контраофанзива Кијева довешће до истребљења Украјинаца
21:47 11.04.2024
Министри спољних послова и одбране 27 земаља Европске уније морају донети „храбре одлуке“ на састанку 22. априла на којем ће се разговарати о војној помоћи Украјини, изјавио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.
„Морамо убрзати и проширити нашу војну подршку Украјини. Очекујем смеле одлуке на заједничком састанку министара спољних послова и одбране ЕУ 22. априла са Дмитријем Кулебом и Рустемом Умеровом“, написао је Борељ на мрежи Икс.
Према његовим речима, ЕУ треба да обезбеди „Украјини системе противваздушне одбране за пресретање руских ракета, заштиту градова и критичне инфраструктуре“.
Борељ је такође напоменуо да би ЕУ требало да „прошири капацитете украјинске одбрамбене индустрије“.
„Фонд за помоћ Украјини ће олакшати куповину, производњу и испоруку муниције. Позвао сам украјинску владу да заједно организује Форум украјинске одбрамбене индустрије у мају“, додао је он.
21:30 11.04.2024
Федерална служба безбедности Русије  - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2024
РУСИЈА
ФСБ спречила терористички напад на објекат руске војске у Доњецку
19:09 11.04.2024
Варшава разматра да Кијеву преда ракете совјетске производње које има у свом арсеналу, изјавио је пољски председник Анджеј Дуда на завршној конференцији за новинаре на крају самита Иницијативе три мора (Триморје) у Вилњусу.
Он је додао да ће након повратка у Варшаву о овом питању разговарати са министром одбране земље.
19:04 11.04.2024
У Харковској области почела је принудна евакуација породица са децом из скоро 47 насеља, саопштио је начелник регионалне војне управе Олег Сињегубов.
Реч је о насељима близу границе са Русијом у Харковском, Богодуховском и Изјумском округу. Према речима Сињегубова, тамо живи укупно 182 деце.
19:00 11.04.2024
Василиј Небензја, представник Русије у СБ УН - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2024
РУСИЈА
Русија поручује Западу: Припремите се за безусловну капитулацију Украјине
18:45 11.04.2024
Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да ће Украјина наставити да губи људе и територију ако њени партнери не пруже помоћ Кијеву.
Говорећи на заједничкој конференцији за медије са председницима Пољске и Литваније, Анджејем Дудом и Гитанасом Науседом у Виљнусу, Зеленски је рекао да ће на планираном мировном самиту о политичком решавању украјинско-руског сукоба бити израђена детаљна мапа за окончање рата.
„Биће одлучено како да се Русија натера да предузме ове кораке за праведан мир. Такав формат видимо данас. Али ако не буде помоћи, биће нам изузетно тешко – изгубићемо наше људе губићемо наше војнике... Питање није само у територијама, питање је у људима. А територије су за нас такође важне“, рекао је Зеленски.
Он је оценио да ће се, уколико се не обнови територијални интегритет, изгубити поштовање суверенитета, што ће, по његовом мишљењу, довести до замрзавања сукоба, чему се он успротивио претходног дана у интервјуу немачким медијима. Зеленски је додао да „стварност мора да одговара речима“, наговештавајући недостатак политичке воље савезника Кијева и кашњење у пружању помоћи.
18:36 11.04.2024
Руски ПВО системи су око 17.40 уништили украјинску беспилотну летеллицу изнад Белгородске области.
17:10 11.04.2024
Директор ИАЕА Рафаел Гроси изјавио је да ће следеће недеље са Саветом безбедности УН разговарати о ситуацији у Запорошкој нуклеарки.
„Састаћу се са Саветом безбедности УН следеће недеље, јер је од кључне важности да се осигура да ови непромишљени напади не доведу до нове и изузетно опасне ивице рата“, рекао је Гроси, наводи се у саопштењу ИАЕА.
15:28 11.04.2024
Destroyed Bradley infantry fighting vehicles - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2024
Специјална операција у Украјини
Директан погодак: Руска војска наставља да уништава америчка борбена возила у Украјини
15:23 11.04.2024
Москва неће и није ни намеравала да учествује на састанку о „формули Зеленског“, који се организује у Швајцарској, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова како би зауставила спекулације о овом питању.
„Желела бих да зауставим још један талас спекулација о наводној варијанти учешћа Русије на следећем састанку о ‘формули Зеленског’: Русија неће учествовати и није намеравала то да чини. То смо више пута изјављивали“, написала је Захарова на свом Телеграму, подсетивши да је још у марту Министарство истакло да Москва не планира да учествује на том догађају.
15:15 11.04.2024
Украјинска енергетска компанија: Данас је „црни дан“ за наш енергетски систем
Украјинска компанија „Центренерго“ је назвала четвртак „црним даном“ у својој историји, с обзиром да је са уништавањем Термоелектране „Трипољски“ у Кијевској области она изгубила све своје капацитете.
„Као резултат данашњих форсираних напада уништена је целокупна наша производња. У потпуности је уништена Термоелектрана 'Трипољски’ у Кијевској области“, преноси агенција УНИАН.
Компанија наводи да је након напада дошло до великог пожара у делу где се налазе турбине и „Центренерго“ је изгубио 100 одсто својих капацитета за прераду енергије.
Према речима председника надзорног одбора компаније „Центренерго“ Андреја Готија, штета је толико велика да се не може новчано проценити.
Према информацијама листа „Бабељ“, данас су током дана уништени циљеви у Харкову, Лавову, Ивано-Франковској и Волинској области. Компанија „Укренерго“ је саопштила да су објекти компаније оштећени у четири области Украјине и на територији Запорошке области коју контролише Кијев.
Украјински енергетски холдинг ДТЕК је саопштио да су озбиљно оштећене његове две термоелектране.
15:08 11.04.2024
Специјални представник САД за економски опоравак Украјине Пени Прицкер допутовала је у Кијев, саопштила је амбасадорка САД у Украјини Бриџит Бринк.
Како је написала на друштвеној мрежи Икс, заједно са Прицкер стигли су и шеф „Ексим банке“ Рета Џо Луис и заменик саветника за националну безбедност Далип Синг.
14:27 11.04.2024
12:25 11.04.2024
Брифинг Министарства одбране Русије:
Јединице Јужне групе снага руске војске побољшале су положај дуж линије фронта на доњецком правцу;
Оружане снаге Украјине изгубиле су током претходног дана готово 520 војника на доњецком правцу;
Уништена је лансирна платформа ПВО система С-125 Оружаних снага Украјине;
ПВО Русије је током претходног дана оборила 266 украјинских дронова и четири пројектила вишецевног ракетног система „хајмарс“ и „ураган“;
Оружане снаге Русије одбиле су током дана осам контранапада Оружаних снага Украјине на авдејевском правцу;
Од почетка Специјалне војне операције руски војници уништили су 500 украјинских ПВО система;
Оружане снаге Украјине изгубиле су на јужнодоњецком правцу готово 105 војника;
Оружане снаге Украјине изгубиле су на авдејевском правцу готово 275 војника;
Група снага „Исток“ побољшала је положај дуж линије фронта на јужнодоњецком правцу;
Оружане снаге Русије су на купјанском правцу заузеле повољније положаје и уништиле формације бригада територијалне одбране и националне гарде Украјине.
11:29 11.04.2024
Термоелектрана „Трипољски“ у потпуности уништена
Термоелектрана „Трипољски“ у Кијевској области је у потпуности уништена током јутрашњих гађања, саопштила је украјинска компанија „Центренерго“.
Пожар великих размера избио је у делу где се налази турбина, а ватрогасци покушавају и даље да угасе ватру.
Према наводима медија, нико од запослених у термоелектрани није страдао.
11:04 11.04.2024
Кавер за интерактивну карту СВО - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2024
МУЛТИМЕДИЈА
Интерактивна мапа на Спутњику: Једним кликом до свих детаља са линија фронта
10:45 11.04.2024
Украјина пооштрила мобилизацију
Украјинска Рада усвојила је закон о пооштравању мобилизације који укључује кажњавање оних који беже од војне обавезе, а очекује се да ће то довести до мобилизације на стотине хиљада Украјинаца.
Према писању украјинских медија, мобилизациони потенцијал Украјине је око 700.000 људи. Раније су власти говориле о потреби да се мобилише око 500.000 људи, иако су касније разјаснили да ће та цифра бити мало смањена.
10:10 11.04.2024
Истанбул - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2024
Специјална операција у Украјини
Турска се залаже за учешће Русије на самиту о Украјини у Швајцарској
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала