- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Епска прича о страдању српског народа крајем 20. века: Објављен трејлер филма „Свједок“ /видео/

© Фото : Уступљено Спутњику/Služba za komunikaciju i promocijuRadio-televizija Republike SrpskeФилм "Свједок" - плакат
Филм Свједок  - плакат - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2024
Пратите нас
Након вишегодишњих припрема и двогодишње фазе продукције завршен је рад на историјско-документарном филму „Свједок“ – епској причи о страдању српског народа крајем 20. века и раду проф. др Зорана Станковића.
Филм је реализован у копродукцији Радио-телевизије Републике Српске и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, а сценарио и режију потписује награђивани режисер документарних филмова Денис Бојић.
Филм „Свједок“ првобитно је замишљен и базиран на документацији и сведочанствима специјалисте судске медицине из Београда проф. др Зорана Станковића, која се тичу страдања српског народа током ратних дешавања деведесетих година на простору земаља бивше Југославије, пише РТРС.
Нажалост, проф. др Зоран Станковић је преминуо непосредно пред почетак снимања филма. Након његове смрти филм мења своју форму, али не и суштину – огољену и сурову истину о страдању Срба приказану кроз ратни пут и историјски портрет проф. др Станковића.
Према речима режисера, овај филм представља својеврсну колективну исповест српског народа о његовом страдању, те истовремено причу о човеку који се игром судбине нашао у вихору ратних дешавања, човеку који је радећи часно свој посао, на себе и кроз себе преузео сведочанство о ужасима рата.
© Фото : Уступљено Спутњику/Služba za komunikaciju i promocijuRadio-televizija Republike SrpskeМасовна сахрана, Зворник
Масовна сахрана, Зворник  - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2024
Масовна сахрана, Зворник
Радећи на више од 50 масовних гробница широм бивше земље и обдукцију више од 7.500 страдалих жртава, проф. др Зоран Станковић једина је особа која је на овакав начин сведочила о размерама страдања српског народа.
© Фото : Уступљено Спутњику/Služba za komunikaciju i promocijuRadio-televizija Republike SrpskeЗоран Станковић, обдукција
Зоран Станковић, обдукција - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2024
Зоран Станковић, обдукција
Само на територији Босне и Херцеговине радио је ексхумације и обдукције на више од тридесет масовних и појединачних гробница, и то на локалитетима Сарајева, Тузле, Сокоца, Пала, Мостара, Билеће, Требиња, Невесиња, Каменице, Зворника, Скелана, Шековића, Кравица, Сребренице, Братунца, Сандића, Рогатице, Милића, Брчког, Брода, Угљевика, Прибоја код Лопара, Купреса, Бихаћа и Мркоњић Града.
© Фото : Уступљено Спутњику/Služba za komunikaciju i promocijuRadio-televizija Republike SrpskeЗоран Станковић у Хагу
Зоран Станковић у Хагу - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2024
Зоран Станковић у Хагу
У Хашком трибуналу био је сведок експерт у случајевима: ген. Крстића, Милутиновића, Шаиновића, Ојданића, Павковића, Лазаревића, Лукића, Ђорђевића, Младића и Војислава Шешеља.
Уз архивски материјал и архивска сведочанства проф. др Зорана Станковића, те сведочења преживелих чланова породица жртава, у филму су учествовали чланови његове најуже породице, чланови његовог обдукционог тима, новинари, сниматељи, адвокати. О трагичним судбинама чланова њихових породица, те о личним страхотама кроз које су пролазили у процесима идентификације, у филму сведоче бројни припадници српског народа.
© Фото : Уступљено Спутњику/Služba za komunikaciju i promocijuRadio-televizija Republike SrpskeСтрадање Срба у Кравици
Страдање Срба у Кравици - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2024
Страдање Срба у Кравици
Филм је сниман на локацијама пет масовних гробница где су извршени злочини над српским народом – Кравица, Мркоњић Град, Брод, Јелачићи и Зворник.
Узимајући у обзир „Поворку сјећања“ у Београду, у филму је добровољно учествовало више од 8.000 људи, а ради се махом о члановима и пријатељима породица погинулих и несталих цивила и војника ВРС, пише РТРС.
© Фото : Уступљено Спутњику/Služba za komunikaciju i promocijuRadio-televizija Republike SrpskeПоворка сјећања Београд
Поворка сјећања Београд - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2024
Поворка сјећања Београд
Премијера филма планирана је у току 2024. године.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала