- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Млади руски диригент Валентин Урјупин први пут са Београдском филхармонијом

© Фото : Спутњику уступила Београдска филхармонија/Марко ЂоковићВалентин Урјупин и Београдска филхармонија
Валентин Урјупин и Београдска филхармонија - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2024
Пратите нас
Београдска филхармонија извешће 12. априла у Коларчевој задужбини прву и последњу симфонију Дмитрија Шостаковича, под диригентском палицом Валентина Урјупина.
Опус Дмитрија Шостаковича има посебно место у филхармонијској јубиларној сезони, као један од композитора чија дела оркестар изводи с посебном радошћу.
Најпознатији велики симфоничар 20. века Дмитриј Шостакович оставио је иза себе 15 остварења овог жанра.
Колики је пут прешао од свог дипломског рада, Прве симфоније, па до последње, која сумира сва дотадашња композиторова професионална, али и лична искуства, филхармонијска публика ће чути на концерту који предводи млади руски диригент Валентин Урјупин, некадашњи ученик Генадија Рождественског.
„Оркестар Београдске филхармоније има беспрекорну репутацију, веома сам срећан што имам прилику да га уживо чујем и видим. Колектив је у одличној форми, а чине га изузетни музичари који су и дивни људи. Овом приликом ће имати двоструки посао у извођењу два веома захтевна симфонијска дела. О спремности да раде као и о њиховим могућностима, имам само најбоље речи“ рекао је диригент Урјупин који први пут наступа пред српском публиком.
Програм који ће извести је, истиче, посебан драгуљ:
„Поносан сам на идеју која је на неки начин и омаж мом професору Рождественском који је ову репертоарску комбинацију извео на свом последњем концерту у животу, у Државној капели у Дрездену”:
Валентин Урјупин је врстан диригент како симфонијског, тако и оперског репертоара.
На оба жанровска поља, у недавним годинама изградио је блиска уметничка партнерства са симфонијским оркестрима и оперским кућама.
Урјупин је посебно узбуђен уочи извођења репертоара који има велики симболичан значај и сведочи о тешком путу који је Дмитриј Шостакович прошао за 45 година колико је протекло од прве до последње симфоније.
Спојене у једно концертно вече, оне говоре о бриљантом генију пуном наде који се под притиском борбе са совјетским режимом, трансформисао у мистичног филозофа, оптерећеног песимизмом.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала