Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Није крив убица – воз је ишао брзо: Дан када су НАТО бомбе убиле путнике у Грделици /видео/

© Sputnik / Дејан СимићСпомен плоче настрадалима у возу у Грделици 12. априла 1999. год. током НАТО бомбардовања
Спомен плоче настрадалима у возу у Грделици 12. априла 1999. год. током НАТО бомбардовања   - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2024
Пратите нас
На данашњи дан, пре 25 године, током агресије на Србију снаге НАТО погодиле су путнички воз у Грделичкој клисури. Према званичним подацима, страдало је најмање 15 путника, међу њима и шестогодишњи дечак, више десетина људи је повређено, али тачан број жртава није утврђен.
Воз који је из Ниша ишао кроз Грделицу за Врање, НАТО бомбардери погодили су док је прелазио мост преко Јужне Мораве у Грделичкој клисури. Страдање путника тог воза приказано је у једном од документарних филмова Спутњика снимљених поводом две деценије од НАТО агресије.
Језиве слике из Грделичке клисуре обишле су цео свет, а команданти Алијансе квалификовали су погибију невиних људи као колатералну штету — тврдили су да је мета био мост.
Главнокомандујући НАТО снага генерал Весли Кларк цинично је закључио да је воз ишао превише брзо, а да је бомба била превише близу циља да би могла да се откаже. Само годину дана касније немачки лист „Франкфуртер рундшау“ установио је да је видео-снимак који је НАТО емитовао био убрзан 4,7 пута, како би се лажирала брзина воза.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала