- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Пиротски ћилими у Паризу

© Фото : Спутњику уступио Етнографски музејПиротски ћилим у Паризу
Пиротски ћилим у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2024
Пратите нас
Да живо наслеђе пиротских ћилима има своје место у европским размерама, сведочи препуна сала Културног центра Србије у Паризу, где је синоћ Етнографски музеј у сарадњи са познатом сликарком Милицом Живадиновић представио ексклузивну изложбу „Два лица“.
Ова изложба посвећена је пиротском ћилимарству као највишем домету текстилног стваралаштва Србије и на њој се сусрећу примерци јединствене лепоте, орнаментике и разиграна интерпретација у шарама у радовима сликарке Милице Живадиновић.
„Два лица“ представљају изузетан пример спајања модерног и традиционалног и приказују одабране предмете из Колекције пиротских ћилима Етнографског музеја у Београду, најзначајније и најстарије збирке у Србији коју чине 173 ћилима, и радове Милице Живадиновић која је у њиховој орнаментици пронашла непресушну инспирацију.
© Фото : Спутњику уступио Етнографски музејВелико интересовање за изложбу пиротских ћилима у Паризу
Велико интересовање за изложбу пиротских ћилима у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2024
Велико интересовање за изложбу пиротских ћилима у Паризу
Својом лепотом посебно се истичу 24 батала – ћилима великих димензија, комплексне орнаменталне композиције и изузетних ликовних и техничких одлика.
Уз поздравну реч Натали Бељански, директорке Културног центра Србије у Паризу, изложбу су отвориле Марина Цветковић, кустоскиња и музејска саветница Етнографског музеја и Милица Живадиновић, примењена уметница.
Изложба настоји да на савремен начин представи париској публици пиротски ћилим као значајан сегмент културног наслеђа Србије и специфичан визуелни национални симбол, али и његово богатство боја, модерност форми и скривену симболику.
Изложба ће бити отворена до 30. априла.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала