- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија на седници СБ УН: Сви трагови терористичког напада у „Крокусу“ воде у Кијев

© AP Photo / Yuki IwamuraВасилиј Небензја
Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2024
Пратите нас
Украјина је, без сумње, директно умешана у терористички напад у „Крокус сити холу“ и са разлогом се може тврдити да трагови тог злочина воде у Кијев, изјавио је стални представник Русије у УН Василиј Небензја.

„Желим данас са вама да поделим прелиминарне закључке истраге терористичког напада. Издвојићу најважније – већ у овој фази нема сумње у директну умешаност Украјине у тај гнусни и нехумани злочин. Трагови његових наручилаца, као што се може са разлогом тврдити, воде у Кијев“, рекао је Небензја на седници Савета безбедности.

Он је додао да, у светлу жестоких покушаја да се свали кривица на ДАЕШ* (терористичка организација, забрањена у Русији) и да се по сваку цену оправда Кијев без освртања на закључке истраге, остаје отворено и питање о умешаности западних обавештајних служби у припрему тог терористичког напада.
Небензја је такође подсетио да је руски Истражни комитет открио да су средства за извођење напада на руској територији стизала преко комерцијалних компанија, укључујући компанију за нафту и гас „Бурисма холдинг“ која послује у Украјини, а чији је члан надзорног одбора од 2014. године Хантер Бајден.
„Рачунамо на то да ће нам америчке колеге пружити сва неопходна објашњења у вези са тим“, истакао је руски дипломата.
Поред тога, Русија рачуна на сарадњу Запада у хватању и привођењу правди наручилаца терористичког напада у „Крокус сити холу“, као и по питању кажњавања одговорних за диверзије на гасоводима „Северни ток“ и „Северни ток 2“.

Напад на „Крокус сити хол“

Према последњим информацијама, број погинулих у терористичком нападу у „Крокус сити холу“ је 144, од чега је шесторо деце, а повређена је 551 особа. Осморо деце у нападу је изгубило оба родитеља, а старатељство над њима преузимају рођаци.
Четворица терориста, који су крвави пир починили за свега 18 минута, пресретнути су у Брјанској области, на мање од 100 километара од руско-украјинске границе, док су белим „реноом“ покушавали да побегну у Украјину.
Из њихових изјава произлази да је напад изведен за новац, али јасну слику о томе који су били њихови мотиви за напад и ко су налогодавци једног од најкрвавијих терористичких напада у историји Русије за сада није могуће сложити.
Московски суд одредио им је притвор до 22. маја. Оптужени су за тероризам и признали су кривицу, а за то дело прети им доживотна робија.
Погледајте још:
Возило Истражног комитета Русије поред уласка у станицу метроа Технолошки институт у Санкт Петербургу, где се догодила експлозија - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2024
РУСИЈА
Истражни комитет Русије покренуо поступак против званичника САД и НАТО-а због финансирања тероризма
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала