- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Самоходна хаубица 2С19 мста с руских снага у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

Ваздушна опасност широм целе Украјине; Кијев гранатирао Токмак, погинуло дете

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 779. дан. Борбе се настављају на више делова фронта, а у ДНР је руска војска значајно напредовала у свим правцима. Руска војска наставила је да бомбардује украјинске војне и енергетске објекте. Изнад Ростовске и Белгородске области оборено је пет украјинских дронова.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:00 12.04.2024
Ваздушна опасност проглашена је на целој територији Украјине, подаци су онлајн карте украјинског Министарства за дигиталну трансформацију.
Првобитно су се сирене огласиле у Кијеву и то у 19.34 по локалном времену, а нешто касније и на целој територији земље.
21:33 12.04.2024
Украјинске снаге гранатирале су стамбени сектор у граду Токмаку у Запорошкој области. У нападу има погинулих, међу којима је и једно дете. На десетине становника је тешко рањено, саопштио је губернатор области Евгеније Балицки.
„Тренутно је у току гашење пожара и чишћење рушевина. Без гаса је остало 25 кућа и девет вишеспратница“, истакао је Балицки.
Како је додао, постоји опасност од поновног напада, а свим повређенима биће пружена свеобухватна помоћ.
17:57 12.04.2024
Кавер за интерактивну карту СВО - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2024
МУЛТИМЕДИЈА
Интерактивна мапа на Спутњику: Једним кликом до свих детаља са линија фронта
15:34 12.04.2024
Холандија издваја још четири милијарде евра за Украјину Холандија ће издвојити додатних милијарду евра за војну подршку Украјине ове године, као и три милијарде евра следеће године, изјавио је холандски премијер Марк Руте.
15:08 12.04.2024
Недељни извештај Министарства одбране Русије
Оружане снаге Русије су, као одговор на покушаје кијевског режима да нанесе штету нафтним објектима и енергетици Русије, извршиле један масовни и 47 групних напада високопрецизним ваздушним, морским и копненим ударима. Сви објекти су уништени.
На купјанском правцу су јединице „Запад“ побољшале положаје и поразиле украјинску војску и технику у ДНР-у и Харковској области. Украјинска војска је изгубила више од 380 војника, три тенка, девет оклопних возила и 17 аутомобила. Уништени су вишецевни бацачи граната „ураган“ и „град“, три радара америчке производње AN/TPQ-50, четири станице за радиоелектронску борбу „нота“ и „буковељ-ад“.
Јединице „Југ“ су на доњецком правцу успешно деловале и заузеле боље позиције у насељима ДНР-а. Одбијено је 23 напада јуришних јединица у ДНР-у. Противник је изгубио више од 3.000 војника, три тенка, 11 оклопних возила, 21 аутомобил, осам станица радиоелектронске борбе и три радара америчке производње AN/TPQ-50 и AN/TPQ-36.
На авдејевском правцу су јединице „Центар“ активно деловале и уништена је украјинска војска и техника у ДНР-у. Украјинска војска је за недељу дана изгубила више од 2.130 војника, шест тенкова, 24 оклопних возила, 51 аутомобил, као и 22 јединице артиљерије, самоходна хаубица М109 „паладин“ и четири хаубице М777 америчке производње.
На јужнодоњецком правцу су јединице „Исток“ изгубиле више од 840 војника, два тенка, два оклопна возила, 25 аутомобила, хаубицу М777 америчке производње.
Током недеље се 21 украјински војник предао руској војсци.
Авијација и ПВО средства су оборила: противбродску ракету „нептун“, 12 авионских бомби „хамер“ француске производње и ЈДАМ америчке производње, 25 америчких система „хајмарс“ и „ураган“, као и 1.712 дронова.
Од почетка специјалне војне операције уништено је: 583 авиона, 270 хеликоптера, 20.604 беспилотних летелица, 500 ракетних комплекса, 15.761 тенк и других борбених оклопних машина, 1.266 вишецевних бацача ракета, 8.836 оруђа пољске артиљерије, као и 20.910 јединица специјалне војне аутомобилске технике.
10:55 12.04.2024
Руска војска извела је удар на Купјанск у Харковској области, има и погинулих и рањених, а међу њима су и припадници украјинске нацистичке јединице „Кракен“, саопштио је координатор илегалаца у Николајеву Сергеј Лебедев.
10:52 12.04.2024
Врховна рада je из коначне верзије контроверзног закона о пооштравању услова за мобилизацију у Украјини уклонила одредбе о демобилизацији, јер се плаши да ће то угрозити западну помоћ, изјавила је заменик шефа фракције „Слуга Народа“ Евгенија Кравчук.
„Будимо искрени, о томе се мало говори, али сам ја то осетила у разговору са нашим партнерима са Запада. Они веома често пажљиво прате ове битке, овај напад популизма неких политичких снага. И питали су искрено: Да ли планирате да ратујете? Јер, ми вам помажемо. Да, та помоћ није довољна и чекамо да се гласа у Америци на ту тему. Надамо се да ће следеће недеље бити добрих вести. Какав би то био сигнал? То би био сигнал да ми, фактички, говоримо да значајан део војске иде кући. Шта ово значи? Хоћемо да се предамо? Зашто онда помоћи земљи која планира да се преда? “, рекла је она у емисији телевизије „Рада“.
10:48 12.04.2024
У Доњецку је нестао амерички ратни извештач Расел Бентли, саопштила је полиција ДНР. Он је радио и за Спутњик и редакција сарађује са оперативним службама у потрази за њим.
Како се наводи, Бентли је 8. априла отишао у непознатом правцу и од тада се не зна где се налази.
Полиција је на Телеграму објавила и информације о његовом изгледу:
"Између 60-65 година, висина 180-185 центиметара, јаке телесне грађе, сиве очи, кратка седа коса. Обучен у црну мајицу, камуфлажне панталоне, чизме, носио је зелену торбу."
10:09 12.04.2024
Британски министар одбране Грант Шепс изјавио је да жели да убрза распоређивање ласерског оружја далеког домета „Драгон фајер“ ради његове потенцијалне предаје Украјини.
Према његовим речима, оружје може имати „огромне последице“ по украјински сукоб. Он је навео да се ово оружје може распоредити на копну, као и на бродовима и дроновима.
Истовремено, Шепс је истакао да ће размотрити убрзавање процеса увођења у употребу „Драгон фајер“ „како би га, вероватно, Украјинци добили“.
Према информацији „Скај њуз“ телевизијског канала, првобитно је оружје требало да буде стављено у употребу 2032. године, мада сада Министарство одбране Британије планира да га распореди 2027. године.
09:33 12.04.2024
Пет украјинских дронова оборено је изнад Белгородске области у преподневним сатима, саопштило је руско Министарство одбране.
09:00 12.04.2024
У светским медијима активно се разматра Закон о пооштравању мобилизације који је усвојен у Украјини:
„Њујорк тајмс“ пише да је документ је покушај повећања броја украјинских војника уз истовремено избегавање реакције јавности. Али, свеједно, то је ипак политички опасан закон.
„Гардијан“ извештава да је контроверзни предлог закона усвојен након дуготрајног и спорног процеса одређивања ко ће следећи бити позван у војну службу.
„Политико“ је објавио да је закон био усвојен, упркос критици војника који су уморни од сукоба. Документ им не даје посебну предност, пошто је парламент одлучио да не укључи тачку која им омогућава повратак кући након три године служења војске.
07:45 12.04.2024
Кијев тражи помоћ од Париза да би издржао током ове године и наредне, 2025., почео нову контраофанзиву, пише "Фигаро" позивајући се на француског званичника који је недавно учествовао у преговорима са украјинским властима.
"Украјинци нам говоре: 'Помозите на да издржимо током 2024. да бисмо 2025. поново кренули у контраофанзиву'", наводи лист.
07:26 12.04.2024
07:23 12.04.2024
Пољска припрема своје снаге за слање контингента у Украјину, они долазе у зону борбених дејстава у малим групама представљајући се као плаћеници, рекао је лидер запорошког покрета "Заједно с Русијом" Владимир. Рогов.
Како је прецизирао, пољски војници најчешће долазе у четама на месец и по дана а потом се мењају.
07:16 12.04.2024
На фронту у ДНР дошло је до преокрета у корист руске војске а то потврђује свакодневно напредовање јединица, рекао је саветник шефа ДНР Игор Кимаковски.
Он је додао да руске снаге напредују код Марјинке што им отвара оперативни простор у више праваца одједном.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала