- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Црна Гора одбија да врати драгуље вредне 300 милиона евра

CC0 / Unsplash/Alexander Grey / Драго камење
Драго камење - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2024
Пратите нас
Влада Црне Горе одбила је да у поступку медијације призна тужбени захтев и врати 28 килограма полудрагог камена - опала. Реч је о драгуљима који су заплењени пре више од 10 година од власника једног хотела у Будви. У земљу су их унели држављани Јужне Африке, који драгуље нису пријавили царини на подгоричком аеродрому.
Колекцију опала су преко аеродрома из Цириха на подгорички аеродром у јулу 2011. донели јужноафрички држављани Роберт Фрањек и Антоније Вернон Стреленски, али су годину дана касније драгуљи пронађени код власника једног хотела у Будви, пише РТЦГ.
Након што су заплењени и проглашени државном имовином, Фрањек и Стреленски су которском Основном суду поднели захтев за повраћај. Осим што траже да им се врати полудраго камење вредности 300 милиона евра, захтевају и накнаду због оштећења колекције, јер је пет килограма драгуља нестало.
Суд је забранио држави да располаже овим драгуљима до првоснажног окончања спора и они се сада налазе у трезору Централне банке Црне Горе.
О случају се огласио и Заштитник имовинско-правних односа, истичући да су драгуљи унесени у земљу а да претходно нису пријављени царини.
“Касније, услед несугласица лица која су на такав начин пренела робу и кривичне пријаве коју су између себе поднели, те након што су проглашени кривима за прекршај Царинског закона, предмети су трајно одузети“, наводи се у извештају Заштитника.
У извештају се наводи да је Влада Црне Горе одбила да у поступку медијације призна тужбени захтев и врати опале. Како наводи РТЦГ, влада је намеравала да прода драгуље, али ју је у томе спречила забрана суда.

Јужноафрички држављани оптужили власника хотела да им је узео драгуље "на превару"

Према ранијим писањима Слободне Европе, мушкарци који су у Црну Гору унели драгуље пријавили су 2012. године власника будванског хотела Б. Ћ., оптуживши га да им је на превару узео драгуље.
Полицији су испричали да их је он сачекао на подгоричком аеродрому, где су “заобишли царину“ и повео у хотел као његове госте, а драгуље оставио у хотелском сефу. Када је, како тврде, власник хотела годину касније одбио да им врати драгуље, пријавили су га полицији.
Након пријаве, полиција је запленила драгуље, а подгорички Основни суд их је, у септембру 2012. године, трајно одузео јер су, како пише у решењу, унети мимо царинских прописа,што је кривично дело.
Осим што су им одузети драгуљи Б. Ћ., Фењек и Стреленски су прекршајно кажњени са по 4.000 евра у априлу 2013. године.
Премеравањем колекције 2014. године је утврђено да је највише ватреног, белог и црног опала. Само један камен тежак је четири килограма и 400 грама. Колекција садржи и 14 фигурица у облику животиња, које су тешке нешто преко килограм.

Почасни гроф лажне лозе и квази конзул

О бизнисима двојице Јужноафриканаца нема много информација. Фрањек се представља као почасни гроф царске куће Чернетић, а Стреленски као конзул исте куће, у Јужноафричкој Републици у Преторији.
Иначе, ради се о измишљеној царској лози чији је представник Стефан Чернетић, који је јавности постао познат када се 2022. појавио на пријему Дана државности и сликао са тадашњим председником Милом Ђукановићем, пише портал РТЦГ.
Због тога је покренута истрага у вези са начином на који је Чернетић ушао на пријем, но епилог није познат ни данас.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала