- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Одмазда Ирана и изненадно повлачење из Појаса Газе

© AP Photo / Vahid SalemiИранска револуционарна гарда
Иранска револуционарна гарда - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2024
Пратите нас
Важна вест ако је истина, указао је Џорџ Галовеј, британски посланик чувен по свом противљењу агресивном империјализму Запада и подршци Палестини, на тврдњу ”Џерузалем поста” да је ”Иран понудио да не одговори на напад у Дамаску ако САД обезбеде примирје у Гази”. Вест је, међутим, потом допуњена: Америка демантује извештаје о таквој понуди Ирана.
Да би усред оволико опречних информација стигло и изненадно обавештење да се израелска војска повлачи из Појаса Газе иако ниједан од два главна прокламована циља није испуњен. Нити је палестински Хамас уништен – чак и по дискутабилној рачуници премијера Бенјамина Нетанјахуа о три четвртине уништених батаљона те организације, што Нетанјаху понавља већ месецима – нити је ослобођено 129 израелских талаца које Хамас негде у заточеништву држи још од шокантног 7. октобра прошле године.

Затишје пред буру

”Да ли се овако завршава рат”, резигнирано пита Давид Хоровиц, оснивач публикације ”Тајмс оф Израел”, док су из Каира, где је за викенд путовао и директор ЦИА Вилијам Бернс, поново стигле и помало охрабрујуће вести о преговорима о примирју у Гази – оном које је Иран затражио или није затражио као свој услов да не одговори Израелу за напад у Дамаску.
Или је пак све то само пословично затишје пред буру и даљу ескалацију сукоба на Блиском истоку?

Убиство у Дамаску

Најновији круг заоштравања изазван је акцијом Израела која је, и поред свега што је та држава досад урадила у обрачуну са својим непријатељима у региону, представљала потез без преседана – 1. априла израелски авиони Ф-35 испалили су шест пројектила на зграду амбасаде Ирана у главном граду Сирије Дамаску. Убијено је 16 особа, а међу њима и командант елитних Кудс снага иранске Исламске револуционарне гарде, бригадни генерал Мухамед Реза, и још 7 високих официра.
Убијени генерал Захеди, блиски сарадник генерала Касима Сулејманија који је убијен у америчком нападу дроном 2020. године, како наводи ”Гардијан”, био је кључна фигура у односима Ирана и либанског Хезболаха, док ”Њујорк тајмс” преноси тврдње својих анонимних извора – које, наравно, није могуће верификовати – да је мета израелског напада на дипломатско представништво Ирана био састанак иранских обавештајних официра и палестинских милитаната, укључујући лидере Исламског џихада, о наставку рата у Појасу Газе.

"Ционистички режим биће кажњен"

Ирански врховни вођа, ајатолах Али Хамнеи није имао друге него да обећа освету – ”Ционистички режим биће кажњен… Натераћемо га да зажали због овог и других злочина које је починио”, поручио је – а сличну поруку претње Израелу – да је ”прешао све црвене линије” и да су ”све државе информисане да ће казна дефинитивно уследити” – упутио је и ирански шеф дипломатије Хусеин Амир-Абдолахјан из Дамаска кога је демонстративно посетио у данима који су уследили после званичног израелског напада на територију Ирана у виду дипломатског представништва те земље у Сирији.
Обећана казна за то, међутим, још није извршена иако су медији у једном тренутку спекулисали и о америчком упозорењу Израелу да ће ирански напад уследити у року од 48 часова који су дошли и прошли а да се ништа није догодило. Да би онда уследиле поменуте вести о наводној иранској понуди Америци да натера Израел да оконча операцију у Гази а Иран у замену за то да одустане од одговора који је иначе принуђен да пружи, што због очувања кредибилитета што због одвраћања сличних удара.
Иако је Бела кућа демантовала да је такве иранске понуде било, није демантовано да је овим поводом било комуникације између Вашингтона и Техерана – добро обавештени портал ”Аксиос” јавља да се Америка правдала Ирану да није имала везе с нападом у Дамаску, нити да је о томе била обавештена унапред – да би затим, такорећи ниоткуда, у недељу 7. априла, на тачно 6 месеци од почетка рата, Израел саопштио да повлачи скоро све своје снаге из Појаса Газе у коме су уништене зграде и побијене десетине хиљада цивила, али не и све снаге Хамаса.

Питање тренутка

Израелски медији, као десничарски ”Израел Хајом”, зато пишу о ”капитулацији Израела”, док британски Би-Би-Си преноси и детаље ”драматичног” телефонског разговора Џоа Бајдена и Нетанјахуа у коме је председник САД наводно објаснио израелском премијеру да ”није на корак до победе, већ на корак од коначног уништења савеза Израела и Сједињених Држава”.
Али ни ту није крај интриге. ”Ако премијер одлучи да оконча рат без екстензивног напада на Рафу” – град на југу Појаса Газе где је уточиште нашло преко милион Палестинаца – ”неће имати мандат да настави да обавља дужност премијера”, поручио је утицајни министар за националну безбедност Итамар Бен Гвир. Нетанјаху на то одговара да је датум напада на Рафу већ одређен, док ”Аксиос”, насупрот томе, јавља да је министар одбране Израела Јоав Галант свом америчком колеги Лојду Остину пренео да никакав датум за Рафу није одређен.
Али је зато у међувремену стигло ново упозорење да је напад Ирана на Израел само питање тренутка…
Зашто је Израел повукао већину својих снага из Појаса Газе? Зашто је напао иранску амбасаду у Дамаску? И како ће Иран узвратити?
О овим су питањима у ”Новом Спутњик поретку” говорили:
Борислав Коркоделовић, дугогодишњи спољнополитички уредник у Танјугу, и професор међународних односа и геополитике Срђан Перишић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала