- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Зашто свет личи на европско предграђе без људи | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2024
Пратите нас
Како се прави „тотална изложба“ – сведочанство о људима које су друштвено и културно окупирали велики центри моћи, како се гради свет „европског предграђа“ коме једини смисао дају робне марке – за „Орбиту културе“ открива наш познати сценограф, визуелни уметник Александар Денић.
Говориће и о томе како ће уметничка метафора о истрошеном простору без људи у којем смо сви колонизовани и покорени изгледати на овогодишњем јубиларном 60. Биленалу у Венецији.
Како је и из каквих прича настао сценарио за његов нови филм „Инжењер лаке шетње“ на ком је радио пет година, због чега ће филм снимати у Русији, зашто су дела Достојевског и целе руске класичне књижевности есенцијална дела еволуције европске културе, за „Орбиту културе“ објашњава Емир Кустурица, прослављени редитељ чија ће ретроспектива филмова бити одржана од 15. до 26. априла у сали Филмског центра Србије у МТС дворани.
Због чега је за њега Шарл Азнавур највећи шансоњер, да ли због сличне боје гласа или из других разлога највише воли да, поред својих, пева његове песме, чиме ће изненадити публику у Београду – открива либански уметник блиставе каријере Гасан Јамин уочи два распродата концерта у „Гварнеријусу" названа „Од мене Азнавуру“.
О изузетном пријему ТВ серије „Сабља“ на филмском фестивалу у Кану на коме је добила и значајну награду, о утисцима али и емоцијама које је изазвала код публике разговарамо са редитељем Гораном Станковићем.
Због чега је фотографија „Косач против Нато алијансе“ и после 25 година остала један од најснажнијих симбола агресије на нашу земљу, зашто је готово увек судбина добре фотографије да буде плагирана, кривотворена и злоупотребљена – питамо фотографа Зорана Јовановића Мачка чија је изложба „ Косач против Нато алијансе“ отворена у Галерији УНС.
Зашто сматра да је надреализам и после века од настанка жив у ауторским радовима светских и домаћих филмских уметника, због чега је Буњуелов и Далијев „Андалузијски пас“ не само прави почетак овог правца него и тачка после које филм више није био исти, ко су српски настављачи надреалистичке поетике на филму – нека су од питања за нашег награђиваног филмског редитеља Бојана Вулетића.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Орбита културе, 13.4.2024.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала