- Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
МОЈА ПРИЧА
Доносимо вам животне приче, репортаже и необичне судбине људи који друштво чине бољим.

Прецртао сам се из живих, чекао метак и борио се за Србију: Страшна исповест јунака са Кошара

© Фото : Спутњику уступио Иван АнтићИван је одрастао на Косову и Метохији
Иван је одрастао на Косову и Метохији - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2024
Пратите нас
Могу да вратим сваку сцену пакла који сам преживео. Скинуо сам одмах себе са списка живих. Знао сам да сам мртав, били смо покретне мете. Само је било питање на који начин ћу отићи. Слике са Кошара не могу никада да заборавим. И не треба. Било је таквих покушаја, чиним све да се не заборави наша жртва за српски народ.
Ову драматичну исповест за Спутњик износи Иван Антић, учесник битке на Кошарама која се одвијала на Косову и Метохији пре тачно 25 година:
"Нисам имао ров, нисам имао заклон, био сам на таквој позицији да кад ми командант изда наређење, морам да одем да га извршим, пренесем информацију, дочекам рањеног. Били смо покретне мете".
Борба на југословенско-албанској граници са НАТО авијацијом, албанском војском, терористима ОВК и страним плаћеницима почела је 9. априла 1999. године и трајала 67 дана. Однела је 108 младих живота. Била је то једна од најтежих борби у новијој историји српске војске, епска битка постала је симбол одбране отаџбине.
Иван Антић из Косовске Митровице тада још није напунио 20 година, обезбеђивао је команданта пешадије другог батаљона чувене 125. моторизоване бригаде, пуковника Љубинка Ђурковића.

Чекао сам метак у главу

И пре одласка у војску му је, каже, било јасно да живот никада више неће бити исти, да је почео рат. А пакао је почео када је почела битка у рејону карауле Кошаре. Јутро је било тмурно, кишовито, ништа се није видело. Кренула је ватра са свих страна.
"Дошли смо до тог бункера, чучнуо сам поред, није било места унутра да се склоним. Како сам чучнуо и држао пушку, тако ме је снајпериста нациљао. Гађао ме је поред леве ноге. Видим, буквално зрно прође поред ноге. Онда поред десне, трећи метак сам чекао у главу".
Иван се помирио са судбином, видео је свој крај, међутим, снајпериста је пребацио ватру на бункер, ранио официра који је био унутра. Успели су да га извуку, превили му рану, а онда кренули да се повлаче. Тек тад је уследио пакао.
"Чули смо лишће, галаму. Јурили су да нас живе ухвате. Бежали смо, дошли до неке провалије и нисмо имали избора, него да скачемо. Било је неких двадесетак метара стрме висине. Како смо скочили, на то место где смо били пала је граната која нас је додатно одбацила".
© Фото : Спутњику уступио Иван АнтићИван са својим ратним друговима
Иван са својим ратним друговима - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2024
Иван са својим ратним друговима

Могу да вратим сваку слику из пакла

Пали су тачно испред возила своје војске, било је и једно санитетско, спас за рањеног официра. Сећање на тај први дан битке је посебно, јер то је први удар, а битка је трајала пуних 67 дана, 24 сата дневно, стотине удара НАТО авијације, пројектила и метака терориста, албанске војске и страних плаћеника са Запада.
Током 67 дана битке на караули Иван је, каже, видео на шта је све спреман човек да се прилагоди, само да би преживео, али и човека који не може то да поднесе, који "изгори". Он верује да није изгорео, сваку сцену пакла коју је преживео може да врати, па и ону најужаснију - сакупљање делова тела својих сабораца из Војне полиције које је поклопила касетна бомба.
"Онда сам морао, не само ја, сви који смо се ту нашли, да покупимо те делове тела, буквално ставите труп људски на шаторско крило, додате једну ногу, другу ногу, руку. Да ли сам ја успео да у томе погодим чија је чија рука, верујте ми да не знам, али то никада нећу да заборавим".

Црни облак на Србијом, после рата

Каже да су он и саборци успели да зауставе продирање непријатеља на територију Косова и Метохије са југа, али да су циљеви оних које су зауставили на граници у доброј мери остварени у миру, након политичких промена 2000. године.
"Након рата било је укупно око две хиљаде ухапшених терориста, доказано, суђених убица које је наша влада тада просто преко ноћи пустила. Иако су осуђени, преко ноћи постали су слободни грађани. Они можда нису ушетали у нашу земљу у униформи, али су ушетали у оделима са краватама, нашли су међу нашим народом оне који су подобни да раде ствари које они желе и зато се и надвио црни облак над Србијом. Ми смо требали да одемо у срамоту, заборав. Наши официри су похашени и послати у Хаг".
© Фото : Спутњику уступио Иван АнтићОно што су преживели на Кошарама везало их је за цео живот
Оно што су преживели на Кошарама везало их је за цео живот - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2024
Оно што су преживели на Кошарама везало их је за цео живот

Нова мисија...

На свом Косову и Метохији није био од 2019. године. Од емитовања филма "Битка на Кошарама" кренуле су претње. На списку је за хапшење.
Анић данас живи у Новом Саду, има породицу, два сина. Посвећен је њима и својој великој мисији, да се патње које су он и колеге преживели не умање и не забораве.
Председник је Удружења ветерана "Кошаре". Своју борбу пренео је у Народну скупштину у којој је посланик.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала