- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шолцови услови за разговоре са Путином — геополитичке фантазије

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин и немачки канцелар Олаф Шолц
Председник Русије Владимир Путин и немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2024
Пратите нас
Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да не искључује могућност контаката са руским председником Владимиром Путином у будућности али да постоје одређени предуслови да би се то догодило.
„У прошлости сам разговарао са Путином, не искључујем могућност даљих разговора у будућности“, рекао је он за „Тагесцајтунг“ и додао да ће тренутак за то ће доћи када Русија „призна да не може бити наметнутог мира“ и када руско руководство схвати да је „неопходно повући војску“.
Подсетимо, од почетка специјалне војне операције у Украјини Путин и Шолц су разговарали телефоном 11 пута, а три пута у трилатералном формату, са председником Француске Емануелом Макроном.
Последњи пут руски председник и немачки канцелар су разговарали телефоном 2. децембра 2022. године а последњи пут су се састали у Кремљу 15. фебруара исте године.

Критике у Берлину

Немачки политичар Сара Вагенкнехт критиковала је Шолца због тога што не жели да са Путином постигне договор о прекиду ватре.
„Апсурдно је да Шолц у својој партији има човека, Герхарда Шредера, који има директан контакт с Путином, а он тражи од њега да процени шансе за прекид ватре и мировне преговоре на маргинама“, рекла је она за „Т-онлајн“.
Према њеном мишљењу, важан део компромиса могло би да чини одустајање САД о формирања своје зоне утицаја у Украјини: без база, без шпијунских центара.
Без преговора ситуација у Украјини ће се погоршавати, закључила је она.

Москва: Одсуство реалности

Руски сенатор Алексеј Пушков оценио је да услови које помиње Шолц немају везе са реалношћу и да ће Шолц отићи са функције "а да ништа није разумео".

„Како то оценити? Немачки канцелар је у сфери геополитичке фантазије а да то ни не примећује. Он говори ствари које су одраз западне доктрине али немају везе са реалношћу“, написао је он на Телеграму.

Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала