- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Светски туристи избегавају Египат због рата на Блиском истоку – Срби и даље бирају Хургаду

© Sputnik / Ивана АнтићПоглед на шеталиште и луку у Хургади
Поглед на шеталиште и луку у Хургади  - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2024
Пратите нас
Због израелско-палестинског сукоба смањен је број туриста у Египту за око 600 хиљада. И неке туристичке агенције у Србији избациле су из предострожности ову егзотичну афричку државу из своје понуде за летњу сезону 2024, али многе нам тврде да је интересовање једнако као и раније.
Иако сукоб Израела и Палестине траје деценијама, рат који је протеклих месеци за собом оставио десетине хиљада мртвих цивила и разорен Појас Газе, узнемирио је цео свет.
Због разарања Газе, многи туристи, који су годинама летовали у оближњим туристичким дестинацијама, оклевају да и ове године летње месеце проведу у непосредној близини горућег ужаса. Ипак, подаци туристичких организација показују да су Срби и ове године одредили североисток Африке као своју летњу дестинацију.

Шта кажу агенције?

Аргус турс је после ове зиме добио информацију да је интересовање путника знатно мање у односу на претходне године:
У складу са тим донели смо одлуку да се Египат не нађе у понуди за летовање 2024. године, рекли су нам у овој агенцији.
Андреј Тодоровић из „Контики травела“ говори за Спутњик да су чак, због великог интересовања путника, увели још један чартер лет за Хургаду. Скоро сви њихови путници бирају управо ову дестинацију, а она се, објашњава Тодоровић, налази на безбедних 700 километара од блискоисточног жаришта.
© Sputnik / Уђи у базу фотографијаХургада
Хургада - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2024
Хургада
Пад интересовања је забележен само у летовалиштима која се налазе непосредно близу египатско-израелске границе, попут Табе и Дахаба, али објашњава да у тим одмаралиштима и нема српских туриста.
Што се тиче броја резервација у нашој агенцији, када је реч о Египту и Хургади, готово да је на истом нивоу као и прошле године. Треба узети у обзир и чињеницу да је Хургада дестинација која је оперативна током читаве године. Тамо путују и у октобру, новембру, марту, априлу. Оно што нас је изненадило јесте да је тражња, како се спајају празници поводом Васкрса и Првог маја, већа него што је била прошле године, тако да смо увели за 29. април још један чартер лет, за путнике који на овој дестинацији желе да проведу предстојеће празнике, рекао је Тодоровић за Спутњик.
Он истиче да свакако добијају позиве од потенцијалних туриста о безбедности путовања и да им они пружају прецизне и тачне одговоре, будући да добијају извештаје локалних партнера. Ово не важи само за Египат, већ и за све друге дестинације које су у том тренутку оперативне. Локалци са терена, водичи и хотелијери редовно извештавају о могућим приликама и потенцијалним опасностима.
У овом тренутку, каже Тодоровић, никакав сукоб на Блиском истоку не утиче на путовања у Египат, односно на Хургаду као дестинацију.

Ходочашћа паузирана

Директор Националне асоцијацијe туристичких агенција ,,ЈУТА" Александар Сеничић потврђује податак да се већи број домаћих туриста одлучује за летовање у египатској Хургади, с обзиром на то да се налази далеко од потенцијалног сукоба и напомиње да, за сад, нема разлога или индикација да ће то интересовање да опадне.
Ми нисмо приметили никакав мањак интересовања. Авиони су пуни за предстојећи празник, добро се продаје летња сезона... Ако и има нешто мање интересовања, ми то у букингу нисмо приметили и отприлике је то све на истом нивоу као и прошле године, каже Сеничић за Спутњик.
Када је реч о Израелу и ходочасничким путовањима, Сеничић истиче да је оно у опадању.
Од момента када је избио израелско-палестински сукоб, нема туристичких путовања до те дестинације, нити има интересовања. Када је реч о Египту и популарним летовалиштима попут Шарм ел Шеика и Хургаде, каже наш саговорник, нема разлога да туристичка сезона буде ишта другачија од претходних година.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала