Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ухапшен Србин са Косова и Метохије на прелазу Брњак

© Sputnik / Теодор АнастасијевићПретрес специјалаца тзв. косовске полиције у Косовској Митровици
Претрес специјалаца тзв. косовске полиције у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2024
Пратите нас
Србин из Звечана Срећко Софронијевић ухапшен је данас на административном прелазу Брњак и са лисицама на рукама, без икаквог образложења, одведен јужно од Ибра, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.
Софронијевић је у тренутку хапшења био са супругом, која је очевидац ове најновије репресије косовске полиције, наводи се у саопштењу.
Kанцеларија за Kосово и Метохију одмах је обезбедила адвоката ухапшеном Србину, који ће проверити све елементе овог случаја.
Реч је о Србину који је тешко рањен 13. октобра 2021. године од стране припадника Kуртијеве Росу полиције која је тада упала на север Kосова и Метохије како би изазвала инциденте, додаје се у саопштењу. Софронијевић се месецима опорављао од последица рањавања, а метак је тада примио док су припадници Росу бацили сузавац у његов комшилук, а он покушао да склони дете.
„Иако је он мирно наставио да живи у свом дому са породицом, не желећи да напусти север Kосова и Метохије, данашње привођење наставак је застрашивања и провокација којима је изложен с циљем да напусти своје огњиште, али и да се пошаље порука српском народу на овим просторима да никад неће имати мира, док год је Kурти на власти“, наводи се у саопштењу.
Канцеларија за КиМ захтева од међународне заједнице да се укључи и испрати случај ухапшеног Софронијевића, јер Србима на КиМ Приштина не гарантује нити поштује икаква права.

Канцеларија за КиМ ће објавити који центри моћи стоје иза одмазде над Србима

Канцеларија за КиМ је саопштила и да ће у наредна два сата објавити који светски центри моћи стоје иза ове најновије одмазде над Србима са севера КиМ.
"Данашње хапшење Срећка Софронијевића наставак је бруталног прогона српског народа, чији је Аљбин Курти извршилац", поручили су из Канцеларије за КиМ.

Српска листа: Хапшење Софронијевића наставак теророра режима у Приштини

Српска листа оценила је данас да је хапшење Срећка Софронијевића на административном прелазу Брњак наставак терора режима у Приштини над српским народом.
"Данашње хапшење нашег суграђанина Срећка Софронијевића од стране Куртијевих полицајаца док је са супругом кренуо пут централне Србије на административном прелазу Брњак, наставак је терора режима у Приштини над нашим народом, али и господином Софронијевићем и његовом породицом", поручују из Српске листе.
Подсећају да је Софронијевић тешко рањен од стране Куртијеве полиције 13. октобра 2021. године.
"Оптужба за напад на уставни поредак је део плана Аљбина Куртија да се сви виђени Срби протерају са севера Косова и Метохије", истиче се у саопштењу и напомиње да се на листи за хапшење поводом напада на уставни поредак налази више од 80 људи од којих су неки лекари, привредници, политички представници српског народа, директори јавних институција и установа.
"Да парадокс буде већи, уместо да данас породица Срећка Софронијевића и он гледају како се хапси онај који је за мало убио господина Софронијевића октобра 2021. они данас гледају како се неосновано хапси господин Софронијевић за једно од најтежих кривичних дела", истичу представници Српске листе и питају да ли је ово хапшење наставак репресије режима Аљбина Куртија кроз неоснована и произвољна хапшења "каква смо гледали месецима уназад".
"Да ли је пракса неоснованих хапшења стандард који препоручује Приштину за чланство у било којој међународној организацији, а посебно Савету Европе. Где то још у Европи се људи хапсе због своје етничке припадности?", запитали су у Српској листи.
Представници Српске листе позвали су међународне представнике, пре свега земаља Квинте, али и Еулекса, Европске уније и УНМИК-а да хитно реагују и спрече угњетавање Софронијевића и српских грађана уопште и омогуће његово пуштање на слободу и право да се од лажних оптужби брани са слободе.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала