- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бајден: Помогли смо Израелу да обори скоро све иранске дронове и ракете

© AP Photo / Evan VucciАмерички председник Џозеф Бајден
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2024
Пратите нас
Председник САД Џозеф Бајден изјавио је да је Израел, уз помоћ САД, успео да обори скоро све ракете и дронове које је лансирао Иран.
По речима Бајдена, прошле недеље је америчка војска по његовом налогу пребацила у регион додатне снаге. Захваљујући томе, али и вештини америчке војске, оборене су скоро све мете, истакао је он.
„Најоштрије осуђујем те нападе. Помогли смо Израелу да обори скоро све дронове и ракете који су се приближавали“, рекао је он.
Такође је додао да ће САД без оклевања предузети све неопходне мере у циљу заштите својих снага на Блиском истоку.
„Иако данас нисмо били сведоци напада на наше снаге и објекте, намеравамо да останемо на опрезу по питању свих претњи и без оклевања ћемо предузети све неопходне мере како бисмо заштитили наше људе“, рекао је амерички лидер.
Он је додао да ће сутра одржати консултације са лидерима Г7 како би координисали заједнички дипломатски одговор на „дрски“ напад Ирана на Израел.
Подсећамо, Иран је у знак одмазде за напад на ирански конзулат у Дамаску у два таласа лансирао 150 балистичких ракета ка Израелу. Напад је почео лансирањем дронова. Иран тврди да је акција окончана. Израелски ПВО системи су дејствовали али су неке ракете пробиле одбрану и пале на израелско тло. Ирански Корпус чувара исламске револуције (КСИР) саопштио је да је „успешно уништио“ важне војне циљеве на „територијама које је окупирао Израел“.
Истовремено, „Њујорк тајмс“ јавља да је штета која је нанета Израелу била је „релативно ограничена“, с обзиром на размере иранског напада.
Израелска армија - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2024
СВЕТ
УЖИВО Израел одустао од узвратног напада, али најављује регионалну коалицију против Ирана /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала