- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Бронзани печат и погребни дарови: Решена мистерија гробнице број 6 у Кини /фото/

© Depositphotos.com / MicrogenАрхеолог током ископавања
Археолог током ископавања - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2024
Пратите нас
Гробница број 6 откривена у Џенђангу, у источној кинеској провинцији Ђангсу, заправо је гробница племића из времена шест династија (222-589) и ујака оснивача и цара Јужне династије (420-589).
Археолози су мистерију решили захваљујући бронзаном печату, објавила је агенција Синхуа.
“Потврђено је да је бронзани печат пронађен у гробници број 6 лични печат Жао Сјуенжија. Старост гробнице конзистентна је са историјским подацима”, рекао је Ли Сидонг, заменик директора градског института за археологију и баштину.
У гробници број 6 пронађено је 20 погребних дарова, углавном постављених крај олтара на челу гробнице.
Археолози су пронашли 13 гробница током недавних ископавања, од који су седам зидане гробнице аристократа од источне династије Ђин (317-420) до јужне династије, а шест јаме ископане за цивиле из династија Минг и Ћинг.
Археолози кажу да су у највише гробница сахрањени припадници источне династије Ђин, што је доказ о селидбама са севера на југ. Открића дају важне трагове за проучавање миграција народа у кинеској историји.
Цар и оснивач Јужне династије звао се Лију Ју, али је једно од имена по којима је запамћен император Ву из Лију Сонга. Рођен је 16. априла 363. године и имао је скромно порекло, али се уздигао на трон као вођа побуне против Хуана Сјуана 408. Он је 420. натерао цара Гонга из династије Ђин да му препусти престо, након чега је успоставио нову династију.
Сматра се изузетним стратегом, можда и највећим у том периоду, јер је освојио два од 16 краљевстава и био је непоражен на бојном пољу. Владао је само две године, а након смрти наследио га је син Шао.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала