Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић о ситуацији на Блиском истоку: Србија за мирољубиву коегзистенцију

© Sputnik / Лола ЂорђевићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2024
Пратите нас
В. д. Председника Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је ноћашњи напад Ирана на Израел додатни дестабилизирајући фактор на Блиском Истоку и у свету и да би требало зауставити ескалацију ситуације.
Дачић је за ТВ Прва, говорећи о томе која је позиција Србије у новонасталој ситуацији, рекао је да би само она и требало да нас занима и да се Србија залаже за мирољубиву коегзистенцију, што је, како је истакао, већ 40-50 година наша званична политика.
"То значи да покушамо да се сви проблеми решавају мирним путем и да заштитимо наше националне и државне интересе у овом тренутку. Ми нисмо директно укључени у ово, можемо да покушавамо да балансирамо ситуацију, односно да указујемо на потребу за мирним решењем свих проблема", рекао је Дачић.
Додао је да, када коментаришемо ово што се ноћас дешавало, не можемо да не кажемо да је пре неколико дана Израел напао Иран и погодио њихов конзулат и да је ово ноћас одговор на оно што је тада урађено.
"Требало би учинити максимум напора да се заустави даља ескалација ове ситуације, зато што нико не зна ко ће се коме ту придружити и ко ће како искористити ову ситуацију за даље компликовање односа", рекао је Дачић.
Навео је да у том региону постоји однос Израела и Хамаса, Хезболаха у Либану, затим јеменски Хути, тако да се, како је рекао, не зна са које територије може да дође који напад.
Према речима Дачића, ситуација мора да се смири и заустави њена даља ескалација.
"За данас је заказана хитна седница Савета безбедности Уједињених нација. Била је заказана и пре неки дан поводом напада на ирански конзулат, али није донета одлука. Значи, тешко је очекивати да ће и садашња седница да донесе неку резолуцију, тако да се све то уклапа у глобалну кризу која постоји у свету, још једна коцкица у мозаику", оценио је Дачић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала