- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Израел: Иран ─ највећа претња регионалној стабилности и светском поретку

© AFP 2023 / AHMAD GHARABLIИзраелска застава
Израелска застава  - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2024
Пратите нас
Министарство спољних послова Израела сматра да је Иран највећа претња по регионалну стабилност и светски поредак и поручило је да Техеран не би требало да набави нуклеарно оружје.
„Иран је током ноћи покренуо велики невиђени напад на државу Израел, са стотинама дронова, крстарећих и балистичких ракета. Овај напад још једном доказује оно што је Израел годинама говорио: Иран стоји иза терористичких напада у региону и такође представља највећу претњу регионалној стабилности и светском поретку. Управо зато Иран никада не би требало да добије нуклеарно оружје“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Израела.
У саопштењу се додаје да је Министарство позвало је на „болне санкције“ Ирану и његовој ракетној индустрији након напада на израелску територију, као и да се Корпус Чувара Исламске револуције прогласи за терористичку организацију.
„После напада (на Израел) балистичким ракетама, крстарећим ракетама и беспилотним летелицама које је лансирао Иран, Ирану морају бити уведене болне санкције, укључујући и ракетној индустрији. Иран мора да плати цену за своју агресију и први корак у том правцу мора бити одмах проглашење иранског Корпуса Чувара Исламске револуције, који је извео овај терористички напад, за терористичку организацију“, истиче се у саопштењу.

Ирански напад на Израел

Корпус Чувара Исламске револуције саопштио је у недељу увече да је покренуо напад на територију Израела као одговор на напад на ирански конзулат у Сирији почетком априла. У ноћашњем нападу је, према различитим изворима, учествовало од неколико десетина до стотина ракета и беспилотних летелица, укључујући дронове-самоубице „шахед“.
Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да је њихова војска у стању приправности. Пентагон је рекао да ће подржавати Израел, а иранска мисија при УН назвала је то сукобом између Техерана и Тел Авива, позивајући Вашингтон да се „држи подаље“.
Израелске ваздухопловне снаге су 1. априла извеле напад на зграду иранског генералног конзулата у главном граду Сирије Дамаску. Према наводима Корпуса Чувара Исламске револуције, у нападу је погинуло седам официра корпуса, укључујући два висока генерала-саветника: Мухамед Реза Захеди, командант снага Кудса у Сирији и Либану, и његов заменик – бригадни генерал Мухамед Хади Хаџи Рахими. Техеран је истакао да задржава право да одговори.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала