- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Критичан тренутак: Ако Израел сада одговори - спирала насиља не може се зауставити

© AP Photo / Ariel SchalitИзраелски војни авиони Ф-15
Израелски војни авиони Ф-15 - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2024
Пратите нас
Ако би Израел одговорио на синоћни напад дроновима и пројектилима из Ирана, верујем да би то проузроковало нови напад иранске стране. Тешко је у овом тренутку прогнозирати шта би Израел могао да уради, али ће позиви на одмазду свакако уследити. То би значило само једно – експлозија насиља на Блиском истоку, спирала чији крај се не може сагледати.
Овако могући развој догађаја, после иранског напада на Израел, као одмазду за напад на ирански конзулат у Дамаску, види Србољуб Пеовић из Института за европске студије:
„Са једне стране постојаће свакако у израелском друштву позиви на одмазду, али са друге стране амерички председник Џосеф Бајден је, према наводима израелских политичара, већ најавио да неће подржати никакву офанзивну акцију према Ирану“.

Прецизни напади Израела

Овај стручњак за Блиски исток верује да би се, ако би Израел одговорио, акције свеле на прецизне нападе, као што је то био случај са иранским нуклеарним физичарима, војним и цивилним метама у самом Ирану или ван њега.
„Оно што би могло да буде резултат евентуалног одговора јесте још већа иранска одмазда. Ирански режим се доста дуго суздржавао од било каквог одговора Израелу, било какве директне акције на простору Израела. То је била нека црвена линија за њих, без обзира каква је била реторика између самих режима“, подсећа Пеовић.
Он додаје да смо осамдесетих година имали и ситуације у којима су две стране повремено сарађивале, али је растао притисак на ирански режим, зашто не одговара, зашто допушта да се дешавају неке ствари које су се дешавале у самој иранској територији.
„Са те стране садашњи одговор би вероватно проузроковао, можда не рат, како то најављује званични Техеран, али свакако експлозију насиља на Блиском истоку. Експлозију какву смо видели синоћ“, истиче.

Регионални сукоб већ почео

Упитан како би у том случају изгледала општа померања на Блиском истоку, наш саговорник каже да смо и део тог сценарија могли да видимо синоћ:
„То је донекле остало у другом плану, низ организација у региону које су антиизраелски настројене прикључио се овој акцији. То је био либански Хезболах, ирачки катаиб Хезболах, односно јеменски Хути. Ово заправо већ јесте регионални сукоб. Дакле, ако Израел одговори, ако дође до отворених војних акција, то би одвело читав регион Блиског истока у једну спиралу у којој више нико не би могао да предвиди шта ће се десити и какав ће крајњи исход бити“; закључује Пеовић.
Иран је у знак одмазде за напад на ирански конзулат у Дамаску у два таласа лансирао 150 балистичких ракета ка Израелу, најпре 80, па још 70 пројектила. Напад је почео лансирањем дронова. Иран тврди да је акција окончана. Израелски ПВО системи су дејствовали али су неке ракете пробиле одбрану. Израел одлуку о одговору на напад доноси у току дана.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала