- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Стручњаци открили зашто је пропао под кабине на жичари у Анталији, 12 особа саслушано на суду

© Фото : Pexels/Photo by Erik Karits Анталија
Анталија - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2024
Пратите нас
Прелиминарни извештај стручњака за заштиту на раду показује да је било пропуста у одржавању система жичаре у Анталији на којој се у петак догодила несрећау којој је погинула једна особа, а седам рањено.
У извештају, у којем је наведено да је до удеса дошло услед ломљења вијака на челичном стубу, констатовано је да нису проверени сви елементи важни за функционисање система, иако је то било предвиђено уговором о одржавању, пише турски „Хуријет“.
Према извештају, "објекат је пуштен у функцију пре седам година, а поломљени завртњи на челичном стубу заглавили су сајлу која носи кабину, затегута сајла је повукла стуб који је ударио и одвалио под кабине".
У петак поподне, стуб жичаре се урушио и ударио у кабину, што је резултирало несрећом у којој је погинула једна особа, педесетчетворогодишњи адвокат Мемиш Гумуш, а преосталих седам путника је повређено, укључујући двоје деце, док су 174 особе остале заробљене у још 24 кабине изнад провалије.
Спасилачке акције спровођене су уз коришћење седам хеликоптера прилагођених за ноћне операције, 87 возила и око 500 људи. Акција спасавања трајала је скоро 23 сата, саопштиле су надлежне службе, пренео је Танјуг.

Саслушано 12 особа осумњичених за одговорност за несрећу

На суду је саслушано 12 од 13 особа осумњичених да су одговорне за несрећу.
Приведени су заменик генералног директора компаније „Анет“ А. С, машински инжењер О. Е, специјалиста за заштиту на раду, власници компаније за одржавање под уговором Р. Т. и С. Т, надзорник за одржавање и аутоматизацију компаније С. И, менаџери машинског одржавања С. К, К. К, О. К, О. Е, машински техничар Х. А. и специјалиста заштите на раду Т. У. А, пренео је Танјуг писање ТРТ Хабер.
Утврђено је и да се један од осумњичених, техничар А. А, налази у иностранству.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала