Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Чланови делегације Италије тражили да ЗСО буде услов за пријем тзв. Косова у Савет Европе

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Уђи у базу фотографијаПарламентарна скупштина Савета Европе
Парламентарна скупштина Савета Европе  - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2024
Пратите нас
Чланови италијанске делегације и један члан делегације Мађарске у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПССЕ) поднели су данас амандман на текст препоруке за пријем тзв. Косова у Савет Европе (СЕ) којим се тражи да чланство тзв. Косова буде условљено формирањем Заједнице српских општина.
„Скупштина сматра да је оснивање Заједнице општина са српском већином неопходан корак ка нормализацији односа Приштине и Београда, међународна обавеза преузета у оквиру дијалога уз подршку ЕУ, а пре свега начин да се унапреди демократско учешће и оснаживање косовских Срба и обезбеђивање заштите њихових права. Скупштина, стога, очекује да ће Влада Косова предузети значајне и опипљиве кораке у циљу што скоријег оснивања ЗСО. Скупштина сматра да би оснивање Заједнице требало да буде истакнуто у будућем разматрању захтева Косова за приступање Савету Европе од стране Комитета министара“, наводи се у амандману под редним бројем 13 у који је Танјуг имао увид.
Тај амандман подржало је седам чланова италијанске и један члан мађарске делегације.
У амандману под редним бројем 14, који су подржали исти чланови италијанске и мађарске делегације, наводи се да тзв. Косово треба добије позив за чланство у Савету Европе тек пошто буду спроведени сви чланови Бриселског и Охридског споразума, укључујући и оснивање Заједнице општина са српском већином.
Српска делегација поднела је 10 амандмана, које су подржала и два члана делегације БиХ, у којима се, између осталог, тражи да ПССЕ препоручи Комитету министара СЕ да одложи одлуку о захтеву за чланство док Савет безбедности Уједињених нација, како се наводи, не утврди или одобри статус Косова и Метохије, као и да оснивање ЗСО буде предуслов за наставак процеса разматрања апликације тзв. Косова, а не постприступна обавеза како стоји у препоруци.
Одбор за правна питања и људска права и Одбор за једнакост и недискриминацију раније данас подржали су нацрт мишљења о чланству тзв. Косова у Савету Европе.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала