- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Лисице на Катнићевим рукама: Да ли је ово нова Црна Гора која ће откинути и политичку главу мафије

© Sputnik / Кирил Калиников / Уђи у базу фотографијаХапшење
Хапшење - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2024
Пратите нас
Хапшење некадашњих високих полицијских и тужилачких функционера у Црној Гори једно је од највећих постигнућа од када је 30. августа 2020. оборен режим Мила Ђукановића. Сада је главно питање разоткрити политичку позадину мреже корумпираних и криминализованих полицајаца, тужилаца и судија.
Посвећена борба против мафије једно је од највећих тридестоавгустовских постигнућа. У Црној гори то је очигледно, на њој људима у Црној Гори који су сада део власти, честитају сви – и грађани у Црној Гори, и међународни партнери, каже политиколог Владимир Павићевић.
„Са свих страна стижу честитке зато што имамо специјалног државног тужиоца који је аутономан у одлучивању и који у свом делању и деловању свога тима, обнавља веру у највеће идеале правде и владавине права у Црној Гори“, наводи он.
Бивши високи полицијски функционер Зоран Лазовић и некадашњи главни специјални тужилац Миливоје Катнић ухапшени су у Црној Гори по налогу Специјалног државног тужилаштва (СДТ). И једном и другом је, након саслушања у Специјалном државном тужилаштву, одређено задржавање до 72 сата.
Катнић и Лазовић терете се за стварање криминалне организације и злоупотребу службеног положаја.

Ко од политичара стоји иза мафијашке хоботнице

Оно што је, према Павићевићевим речима, очекивање грађана јесте да се разреши дилема да ли је борба против мафије повезана и са неким политичким личностима, односно са неким бившим политичким ауторитетима.
Грађани Црне Горе у огромном броју очекују разрешење те дилеме, каже он – да ли су политички ауторитети бившег режима део мреже која се хапси ових дана. Тако да, како каже, очекује да се хапшења наставе.
„Пре свега, то очекивање везано је и за размишљања људи да ли је та мрежа судија, тужилаца, полицајаца, који су осумњичени за криминално делање, имала политичко покровитељство. И ако јесте, ко је тај политичар, ко су ти политички ауторитети у бившем режиму који су стајали иза тога“, истиче Павићевић.

Дританова влада покренула борбу

На питање због чега је било потребно четири године да се хапшења високих функционера умешаних у криминал догоде, Павићевић напомиње да је посвећена борба против криминала почела када је, за време владе Дритана Абазовића, реформисан Тужилачки савет.
Том реформом, Црна Гора је добила аутономног специјалног тужиоца и екипу са којом он ради. Борба против криминала могла је да почне одмах 30. августа, међутим, влада Здравка Кривокапића била је преслаба за ту борбу, сматра Павићевић.
„Не кажем да је то због тога што је она била повезана са неким људима који су криминалу, него због њихове неспособности. Када је срушена Кривокапићева влада, када је на сцену дошла Дританова, неке ствари поређане су како треба и зато у последњих годину и по-две дана имамо борбу против мафије која је очигледна“, констатује он.
Према речима Лазовићевих и Катнићевих адвоката, њих двојица приведени су по предмету у којем је осумњичено више лица. Лазовићу се на терет ставља стварање криминалне организације и два кривична дела злоупотреба службеног положаја. Тужилаштво је Катнића означило као члана те криминалне групе.
Зоран Лазовић је био истакнути функционер Агенције за националну безбедност (АНБ). Радни век провео је у полицији, а једна од највећих афера је његов долазак на свадбу Сафета Калића, оптуживаног за организовани криминал 2001. До марта 2021. године Лазовић је био шеф Сектора за борбу против организованог криминала Управе полиције.
Пре две године ухапшен је његов син, Петар Лазовић, који се у притвору налази од јула 2022. године због сумње да је починио кривична дела стварање криминалне организације, неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога, кријумчарење, недозвољено држање оружја и експлозивних материја и злоупотреба службеног положаја.
Он се доводи у директну везу са Кавачким кланом и сумња се да је био близак Радоју Звицеру, вођи овог клана. Црногорски медији су раније објавили поруке Петра Лазовића са припадницима кавачког клана, али и поруке са нарко-босом, Дарком Шарићем.

Од Маровића до „Државног удара“

Миливоје Катнић је за главног специјалног тужиоца изабран 2015. и на њему се налазио до 2022, када је после маратонске седнице разрешен дужности са образложењем да је испунио услове за пензионисање. Током мандата, оптуживан је да ради за интересе ДПС-а и породице Ђукановић, а поверење је задобио издавањем налога за хапшење бившег председника парламента Светозара Маровића.
Катнићеву каријеру обележио је и случај „Државни удар“, који и даље није окончан (суд је процес вратио на почетак), а сам Катнић оптуживан је за намештање ове афере како би Мило Ђукановић и ДПС остали на власти и након избора 2016. Подсећамо, у афери „Државни удар“ више грађана Србије и Црне Горе оптужено је за покушај насилне смене власти у Црној Гори финансираној из Русије. Ноишта од оптужби није доказано, осим тога да су катнић и његов заменик Саша Чађеновић изнуђивали признања и намештали доказе.
Када је децембра 2022. Чађеновић завршио иза решетака под оптужбом да је две година раније постао члан Кавачког клана, Катнић је рекао да се не плаши хапшења, јер је, како је навео, поштен човек.
Лисице - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2024
РЕГИОН
Ухапшен некадашњи црногорски главни специјални тужилац и бивши високи функционер МУП-а
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала