- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Тајмс“: Британија намерава да пошаље мигранте у Јерменију

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаПоглед на Јереван
Поглед на Јереван - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2024
Пратите нас
Између Британије и Руанде постоји споразум о слању миграната у ту афричку земљу, иако ниједан за сада није депортован. Лондон тражи друге државе са којима би могао да закључи такав споразум, а међу њима је и Јерменија, пише „Тајмс“.
Позивајући се на документе британске владе, који су доступни због цурења информација, „Тајмс“ наводи да је Британија започела преговоре са Јерменијом, Обалом Слоноваче, Костариком и Боцваном у вези са упућивањем илегалних миграната у те земље по шеми попут оне са Руандом.
Како је наведено, Лондон је разматрао још десетак других земаља са којима би потенцијално могао да води сличне преговоре. Британске власти су се, између осталог, обратиле Еквадору, Парагвају, Перуу, Бразилу и Колумбији, али се сматра да су оне мање заинтересоване за такав договор. Неколико афричких земаља као што су Зеленортска острва, Сенегал, Танзанија, Того, Ангола и Сијера Леоне налазе се на резервној листи, што значи да ће бити контактиране ако договор са другим државама не успе. Земље попут Марока, Туниса, Намибије и Гамбије су одбиле да разматрају такав споразум..
Према писању медија, Руанда је спремна да прихвати 30 хиљада азиланата током првих пет година трајања шеме депортације. Поређења ради, „Би би си“ је раније пренео да је 2023. године око 30 хиљада илегалних имиграната чамцима прешло Ламанш у Британију. Потенцијални трошак за Британију за овакву акцију би био приближно 4,5 милијарди фунти, што значи да би сваки депортовани мигрант коштао Лондон 150 хиљада фунти.
Велика Британија је у априлу 2022. године постигла споразум са Руандом о слању миграната. Лондон је за то платио 140 милиона фунти. Први лет је био заказан за јун те године, али је Лондон морао да га откаже након што је Европски суд за људска права пресудио да план носи „стварни ризик од неповратне штете“. До данас није обављен ниједан лет.
С тим у вези, у марту 2023. године те земље су потписале ажурирану верзију споразума, према којем мигранти који су илегално дошли у Британију могу бити депортовани у неку афричку земљу без права да траже азил од британских власти, иако су раније могли да остану у Британији током процесуирања њиховог захтева.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала