- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Жељка Цвијановић са Лајчаком о ЕУ, Републици Српској, БиХ и региону

© Sputnik / Дејан СимићЖељка Цвијановић
Жељка Цвијановић - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2024
Пратите нас
Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Жељка Цвијановић разговарала је данас у Сарајеву са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком о актуелним политичким приликама у Републици Српској, БиХ и региону, са акцентом на процес европских интеграција.
Цвијановићева је истакла опредељење Републике Српске европском путу, наглашивши да позитивна одлука о отпочињању приступних преговора представља подстрек за наставак реформских процеса, те истакла да једини кредибилни партнер БиХ у процесу европских интеграција може да буде Европска унија.
Речено је да је потребно да домаће власти интензивирају политички дијалог, у циљу даљег напретка БиХ ка ЕУ, пренела је РТРС.

Лајчак са Шмитом о тренутној ситуацији у БиХ

Лајчак је саопштио да се састао у Сарајеву и са такозваним високим представником у БиХ Кристијаном Шмитом како би разговарали о тренутној ситуацији у БиХ и да је том приликом истакао важност пружања помоћи БиХ како би та земља напредовала на европском путу.
Лајчак је на Иксу навео да се у Сарајеву састао са Шмитом, којег иначе Република Српска не признаје, како би разменили мишљења о тренутној ситуацији у земљи.
„Нагласио сам важност помоћи БиХ да напредује на европском путу“, написао је Лајчак, који је и сам био високи представник у БиХ, и додао да је увек посебно вратити се на претходна радна места.
Лајчак је претходно објавио да је у Сарајеву разговарао и са министром спољних послова БиХ Елмедином Дином Конаковићем о тренутном замаху у односима ЕУ и БиХ и да су се сагласили да је потребно решити преостале изазове, како би коначно почели приступни преговори ЕУ са БиХ.
„Започео сам дан у Сарајеву отвореном и искреном дискусијом са министром спољних послова Дином Конаковићем. Разговарали смо о тренутном замаху у односима ЕУ и БиХ и сагласили се да је потребно решити преостале изазове да би коначно почели ЕУ приступни преговори“, навео је Лајчак.
Европски савет донео је крајем марта одлуку да отвори приступне преговоре са БиХ.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала