- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Борељ: Запад не може да пружи исту подршку Украјини у заштити од дронова као Израелу

© AP Photo / Hassan AmmarШеф европске дипломатије Жозеп Борељ
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2024
Пратите нас
Запад не може да пружи исту подршку Украјини у заштити од дронова као Израелу, јер се услови веома разликују, изјавио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ на крају видео-конференције министара спољних послова Европске уније.
„Ирански напади против Израела одигравали су се изнад база Француске, Сједињених Америчких Држава, Британије и Јордана. Зато су те земље одреаговале у оквиру самоодбране. Али, у Украјини нема ових база. Зато не можемо пружити исту такву помоћ, околности су потпуно другачије“, рекао је он, одговарајући на релевантно питање новинара.
Он је додао да западне земље не би могле да изграде ПВО систем за Украјину аналоган израелској „Гвозденој куполи“.
„Треба разумети да је систем ‘Гвоздена купола’ стваран деценијама. Чак иако бисмо имали ресурсе (за стварање таквог система у Украјини), то не би било могуће урадити у кратком року“, рекао је он одговарајући на питања украјинских новинара.
Истовремено, шеф европске дипломатије је признао да би на месту украјинског председника Владимира Зеленског такође тражио помоћ.
Борељ је, такође, подсетио да ће тема испоруке ПВО средстава Кијеву бити изнета на дневни ред седнице министара спољних послова и одбране ЕУ, која ће се одржати 22. априла у Бриселу.
Иран је увече 13. априла лансирао беспилотне летелице и ракете на Израел, називајући акцију одговором на „бројне злочине“, међу којима је и напад Израела на ирански конзулат амбасаде у Дамаску. Ирански државни медији наводе да су циљеви напада на Израел били војни објекти.
Израелске одбрамбене снаге су саопштиле да су пресреле 99 одсто од око 300 иранских ракета које су летеле ка земљи, а причињена је мања штета у ваздушној бази Неватим.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала