- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Да ли нам се дешавају климатске промене или климатске мене? | Енергија Спутњика

© Sputnik / Лола ЂорђевићВрућина
Врућина - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2024
Пратите нас
Да ли су летње температуре у првој половини априла нешто што нам се по први пут дешава или су овакве, према многима екстремне, заправо доживљене и преживљене у претходним периодима, питање је које у данашњој „Енергији Спутњика“ постављамо метеорологу Недељку Тодоровићу.
Многи данас тврде да је климатске промене изазвао и изазива човек, брза индустријализација и потрошња фосилних горива. Уз политичку подршку заговорници такозване зелене агенде тврде да смо сви ми криви за глобално загревање, отопљавање ледника, за суше, поплаве, пожаре и друге елементарне непогоде, али не споре оно на шта су стручњаци поодавно указивали – да улазимо у ново ледено доба.
Оно што се на први поглед види је да нас, обичне људе плаше оваквим катаклизмичним прогнозама. Њихова машта иде до тих размера да краве оптужују за енормне количине произведеног метана, гаса са ефектом стаклене баште па позивају људе да престану да једу месо. Не би ме изненадило да сутра неко од њих покрене акцију забране конзумирања меса произведеног природним путем узгојем домаћих животиња и заложи се за то да сви морамо јести месо из епрувете. Или да отпочну са стратегијом смањења броја преживара међу дивљим животињама, како би се „спасила Планета“.
Климатске промене су, очигледно је, постале глобална мантра, коју у својим маркетиншким економским и политичким деловањима користе многи, често да би замаскирали чињенице да се заправо и не баве заштитом животне средине јер, то им није у финансијском или неком другом интересу.
Саговорника „Енергије Спутњика“ питамо зато да нам објасни дешава ли се нешто ново, а што је изазвао човек са климом на Земљи. Немамо, наравно, идеју да оправдавамо небригу према природи и свим њеним становницима, оне који немилице уништавају и загађују, па својим деловањем (бацајући све и свашта у водотокове), на приме, изазивају поплаве.
Питање на које тражимо одговор је и то колико су струка и наука, не само метеорологија, у стању да се изборе са мноштвом паушалних оцена по питању климе и климатских промена. И оно које се ретко помиње, стиже ли нам и када то ново ледено доба.
Енергија Спутњика, 16.4.2024.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала