Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Грубјешић: Дебата била неравноправна, Савет Европе се претвара у политичку организацију

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе испред зграде Савета Европе у Стразбуру
Заставе испред зграде Савета Европе у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2024
Пратите нас
Стална представница Србије при Савету Европе Сузана Грубјешић изјавила је да је дебата у Парламентарној скупштини СЕ о пријему тзв. Косова била неравноправна и нагласила да су извештај и читава процедура биле против принципа, вредности и норми на којима та организација почива, а која се према њеној оцени, све више претвара у политичку организацију.
Нагласила је у изјави за Танјуг, да усвајање мишљења известиоца за пријем тзв. Косова у СЕ Доре Бакојани не значи и пријем тзв. Косова.
"Оно што треба поновити јесте да то мишљење није обавезујуће за Комитет министара који је једини властан да одлучује о чланству и о апликацији за чланство. То јесте претпоследњи корак, али онај финални дешаваће се у Комитету министара на састанку 16. и 17. маја", навела је Грубјешић.
Дебата је, како је нагласила, била неравноправна и много више посланика је говорило у прилог извештаја.
Додала је да може да похвали делегацију Србије која је наступала јединствено.
"Наша делегација је наступала јединствено и данас на комитетима и на пленарном заседању и која је поднела амандмане, која је оспорила то што су амандмани били одбачени, па се о амандманима ипак на крају пленарног заседања и расправљало", рекла је Грубјешић и додала да то све ипак није било довољно да се промени већински став Парламентарне скупштине.
Већински став јесте, како је додала, да се прихвати извештај Доре Бакојани и да се Комитету министара пошаље мишљење, односно препорука да се тзв. Косово прими у чланство Савета Европе.
Подсетила је да је на страни Србије, а против извештаја било 29 гласова и 11 уздржаних.
"То је нешто што ипак говори о стању и о ситуацији у самој Парламентарној скупштини", рекла је она и подсетила да је за извештај био 131 посланик.
За Србију је, како је нагласила и даље кључно питање Заједнице српских општина и да ће у петак бити тачно 11 година од када је потписан први Бриселски споразум и од када је ЗСО требало да буде формирана.
Упозорила је да ако се сада ЗСО не формира, неће бити никакве шансе да се она формира касније, односно да Приштина испуни ту своју међународну обавезу уколико постане члан Савета Европе.

"Тако да читав тај извештај и читава та процедура која је до сада спровођена у СЕ управо иде против основних принципа, вредности и норми на којима почива та организација. Она се на моју велику жалост све више претвара у политичку организацију, а све мање се бави оним због чега је основана, због чега је уживала огромно поштовање, због чега су сви желели да буду врло активни и конструктивни", казала је Грубјешићева.

На питање колики је маневарски простор за Србију у следећих месец дана, рекла је да он није велики, али да се користи сваки милиметар тог простора.
"Није никаква тајна да се озбиљном акцијом наших државних органа, пре свега мислим на посету председника Вучића француском председнику Макрону, појави шанса да Француска,а уз њу и још нека земља Квинте, а пре свих Италија, заузму став да се пријем Косова одложи док се не испуне сви услови", рекла је она.
Пре свега, како је додала, то би било важно и за нас је најбитније да се донесе и закон о експропријацији - да се обустави дивљачка експропријација коју спроводе власти привремених приштинских институција на северу КиМ.

Ковач: Очигледно да оснивање ЗСО није услов за пријем Приштине по стандардима Савета Европе

Чланица делегације Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПС СЕ), народна посланица, Елвира Ковач рекла је у ПС СЕ да је оснивање Заједнице српских општина (ЗСО) међународна обавеза и најконкретнији начин да се обезбеди ефикасна заштита српске заједнице на северу Косова и Метохије, али је оценила да очигледно оснивање ЗСО није услов по стандардима СЕ.
"Осим што је у параграфу 11 (препоруци за пријем тзв. Косова у Савет Европе известиоца за пријем тзв. Косова у Савету Европе Доре Бакојани) наведено да Скупштина сматра да би оснивање ЗСО требало да пред Комитетом министара у будуц́ем разматрању апликације тзв. Косова за приступање Савету Европе као пост-приступна обавеза, очигледно је да оснивање ЗСО није услов по стандардима СЕ", указала је Ковач.
Она је додала да је у предлогу наведено да ц́е тзв. Косово бити прац́ено у постмониторинг периоду како би се видело да ли ће испунити ту обавезу.
"Која је гаранција да ц́е власти у Приштини спровести своју обавезу када је очигледно да је нису спровеле после 11 година након што је договорена ЗСО? Такође, како се може веровати приштинским властима да ц́е спровести реформе у оквиру владавине права када су (Аљбин) Курти и (Вјоса) Османи у јавности изјавили да врац́ају имовину манастиру Дечани само због чланства у Савету Европе", упитала је Ковач.
Ковач је рекла да се спремност кандидата за чланство у Савету Европе процењује само на основу строгих критеријума, који се заснивају на основама, принципима демократије, људских права и владавине права.
Додала је да државе чланице Савета Европе настоје да поштују људска и мањинска права и стандарде доброг управљања како би развиле и унапредиле плуралистичку демократију.
Она је позвала известиоца Дору Бакојани да их обавестити о листи мера које Приштина треба да предузме као одговор на препоруке из извештаја еминентних правника, који укључује и позитивне кораке ка инклузији националних мањина.
"Не можемо заборавити да су од 2022. године, у општинама са српском вец́ином Лепосавиц́ и Зубин Поток, приштинске власти покренуле случајеве експропријације земљишта за 118 парцела. Међународне организације, укључујуц́и ЕУ, Еулекс, ОЕЦД, као и САД изразиле су дубоку забринутост због ових одлука, тврдец́и да процедура није у складу са приштинским законима и прописима", рекла је Ковач.
Посланица из Србије Дуња Симоновић Братић истакла је да је известилац Бакојани прекршила све процедуре док је припремала извештај и указала да су прво била три захтева за чланство тзв. Косова, а да се онда дошло до једног - враћање земље манастиру Високи Дечани, који је симобличан.
"Дошли смо до краја пута. Одлука о подршци овом извештају од стране већине у овој Скупштини показује, нама из Републике Србије, да мислите да је сасвим у реду да кршите сва правила и процедуре само да бисте утврдили своју вољу и моћ, без обзира на закон и правду", рекла је Симоновић Братић.
Навела је да је виђен потпуни недостатак објективности и да су сви амандмани Србије одбијени.
"Овај извештај је пропаст не само за све вредности за које се залаже Савет Европе. Ово је пропаст здравог разума. Коначно, ово је пропаст Европе о којој су некада многи људи сањали", рекла је Симоновић Братић и поручила да је Косово било, јесте и биће Србија.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала