- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

"Напад на ирански конзулат кап у препуној чаши": Ердоган за напетост у региону криви Нетанијахуа

© AP Photo / Markus SchreiberПредседник Турске Реџеп Тајип Ердоган
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2024
Пратите нас
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган сматра да је главни кривац за напетост између Израела и Ирана израелски премијер Бенјамин Нетанијаху.
„Видимо да се опасности, које смо последњих седам месеци покушавали да спречимо, реализују једна за другом. Инциденти, које смо преживели протеклог викенда показали су да Запад не извршава своје обавезе. Било би непоштено и неправедно процењивати ствари само на основу догађаја који су се одиграли у ноћи 13. априла. Од 7. октобра израелске власти предузимају провокационе кораке с циљем да распале пожар у региону“, рекао је Ердоган у обраћању нацији после седнице кабинета.
Како је додао, напад на ирански конзулат у Дамаску је био кап у препуној чаши.
Приметио је и да они који нису дигли глас против агресивног понашања Израела похитали су да осуде одговор Ирана, а у конкретном случају, истиче Ердоган, треба осудити самог Нетанијахуа.
„Управо је Нетанијаху убио више од 34.000 невиних људи, убијао је представнике медија, који нису имали друге циљеве осим да известе о ономе што се догађа, дизао је у ваздух школе, цркве, џамије, избегличке кампове, људе у редовима за хуманитарну помоћ, извршио је геноцид пред очима читавог света. Да би продужио политички живот он је довео у опасност живот својих грађана и грађана региона“, оштро је прокоментарисао турски председник.
Иран је увече 13. априла лансирао беспилотне летелице и ракете на Израел, називајући акцију одговором на „бројне злочине“, међу којима је и напад Израела на ирански конзулат амбасаде у Дамаску. Ирански државни медији наводе да су циљеви напада на Израел били војни објекти.
Израелске одбрамбене снаге су саопштиле да су пресреле 99 одсто од око 300 иранских ракета које су летеле ка земљи, а причињена је мања штета у ваздушној бази Неватим.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала